Nyíregyháza

2022.05.10. 08:21

Kazinczy Ferenc földjén jártak

Tartalmas szakmai kiránduláson vettek részt a nyíregyházi egyetemisták.

KM

A Magyar Nyelv Múzeumát látogatták meg a Nyíregyházi Egyetem magyar és angol szakos hallgatói a nyelv- és irodalomtudományi intézet szervezésében: Széphalmon tartalmas szakmai kirándulás részesei lehettek. 
Az interaktív elemekkel teletűzdelt kiállítások megtekintése továbbképzésnek is megfelelt: Kazinczy Ferenc-emlékkiállítás („Szokott ösvényen szokatlanul”), Nyelvlesen (Kalandozások a nyelv körül), Aranyul (Toldi Miklós és a magyar nyelv). Külön figyelmet kapott az a vitrin, amely a Nyíregyházi Egyetem jogelődje, a Magyar Nyelvészeti Tanszék megalapítója, Bachát László emlékét őrzi. A nemrégi felújított emlékparkban a magyar helyesírás kitörölhetetlen, hagyományt őrző „ly” betű installációján kívül a diákok megtekintették az emlékcsarnokot és a sírkertet is. 

A nyelvújítás vezéralakja 

Kazinczy Ferenc 1831. augusztus 23-án hunyt el Széphalmon. Az író, költő volt a nyelvújítás vezéralakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgálta. 

 

Borítókép: Továbbképzéssel ért fel a kirándulás | Fotó: Nyíregyházi Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában