Felajánlás

2022.05.13. 18:29

Ne feledjük el az egy százalékot!

A civil szervezeteknek évente lehet felajánlani az adónk egy százalékát.

KM

A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: klub

Közeleg a május 20-a, ami a személyijövedelemadó-bevallási határidő vége, és az szja 1+1 százalékáról is eddig az időpontig lehet rendelkezni. A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense. Simon-Fodor Henriett hangsúlyozta: a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól. A NAV az szja-bevallás webes felületén is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az 1+1 százalékról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. 
 

Regisztrálni kellett 


– A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „21EGYSZA” lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet – sorolta a benyújtási lehetőségeket a sajtószóvivő, és nyomatékosította: a határ­idő jogvesztő, aki eddig nem nyilatkozik a felajánlásról, később már nem teheti meg. 


A munkáltatók május 10-éig is összegyűjthették a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. A munkáltatónak a lezárt, ragasztott felületen aláírt nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban május 20-áig kell továbbítania a NAV-hoz – tért ki egy másik lehetőségre Simon-Fodor Henriett. 


– Felajánlásokat kizárólag a NAV-nál korábban regisztrált civil szervezetek, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat kaphatnak. 


A vallási közösségek és – ettől az évtől – a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett részére továbbra is évente kell megtenni a felajánlást. 
Az szja 1+1 százalék felajánlható abban az esetben is, ha az adózó adó-visszatérítésben részesült – jegyezte meg a sajtóreferens. – Ez nem csökkenti az szja 1+1 százalékos felajánlások alapját képező összeget. 
 

Minden forint számít 


A civil szervezeteknek adható egy százalék fontosságáról beszélt lapunknak dr. Francz Monika is, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórháza­kért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. 


Megtudtuk, a 2009-ben létrejött alapítvány célja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak valamennyi tagkórházában a tárgyi és személyi feltételeinek fejlesztése, eszközbeszerzések támogatása, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a lakosság egészségének megőrzése, a betegségek megelőzése és az egészségügyi felvilágosítás. 


– Tavaly mintegy 25 millió forint értékben érkezett hozzánk adomány, de ezeket döntő többségben célzottan, egy bizonyos eszköz beszerzéséhez, fejlesztéshez kaptuk, így ezt csak erre használhattuk fel. Az alapítvány kiemelt célja az is, hogy segítse az egészségügyben dolgozók képzését, tudományos tevékenységét, egészségmegőrző, betegségmegelőző programok szervezését. Ezekre azonban csak azt az összeget adhatjuk, ami nem célzott támogatás – mondta dr. Francz Monika, hozzátéve, ez magyarázat arra, miért fontos minden forint, amivel az alapítvány gazdálkodhat. 


De nemcsak nekik, hanem minden civil szervezetnek fontos az egyszázalékos felajánlás. Az adózóknak csak egy mozdulat, vagy pár perc, az alapítványoknak, egyesületeknek sokkal több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában