Baktalórántháza

2022.06.28. 15:55

Megnyílt a baktai értéktár

A Dégenfeld Kastélymúzeumban kapott helyet az értékes gyűjtemény.

KM

A település értéktárát bemutató kiállítás nyílt meg a Károlyi Gyula Emlékházban. Károlyi Gyula (1871–1947) egykori miniszterelnök és külügyminiszter emlékét őrzik Baktalórántházán. Ő volt az, aki az 1931-ben megalakított, több mint egy évig hivatalban maradt kormánya élén válságkezelő rendszabályokat és szigorú takarékossági intézkedéseket hozott. 
 

Kiváló apropó 


A múlt szombat esti rendezvényen este Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár elnöke hangsúlyozta, hogy miért fontos megőrizni a múlt kincseit. Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató méltatta az impozáns környezetet, a Dégenfeld Kastélymúzeumot. 

Nagy Lajos polgármester elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakája egy kiváló apropó volt a települési értéktár átadási ünnepségére. A kiállítóhelyen a látogatók megismerhetik a város értékeit tablókon, ipari kijelzőn vetített tájékoztató filmen, nyomtatott kiadványon. A sikeres pályázat lehetőséget ad arra is, hogy a baktaloranthaza.hu honlapon keresztül létrehozzanak egy aloldalt is, az „Értéktár” logóra kattintva szintén ­tájékozódhatnak az érdeklődők. 
 

Értékek listája 


Íme, a települési értéktárba felvett értékek listája: a Dégenfeld-kastély, a római katolikus templom, a református templom, a görögkatolikus templom, a világháborús emlékmű, Brückner Sándornak, a székely hadosztály hősi halált halt katonájának sírja, a Szálla épülete, a Nyírbaktai Főszolgabíróság, majd a Baktalórántházi Járásbíróság épülete, gróf Degenfeld-­Schomburg Imre, gróf Károlyi Gyula, Bardi Sándorné, Fülöp Mihály munkássága, a BVSE – Baktalórántháza Városi Sportegyesület, a Baktai-erdő természeti környezete, a Fenyves csárda (ma: Fenyves Konferencia – Wellness Hotel).  
 


Fotók: művelődési központ


 

Címkék#értéktár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában