Nyíregyháza

2022.06.25. 07:00

Nagy múltú gyülekezetbe tart

Albertirsán fog szolgálni, de Nyíregyháza a második otthona marad.

KO

Fabiny Tamás evangélikus püspök (balra) szentelte fel Veczán Zoltán lelkészt Nyíregyházán az evangélikus nagytemplomban, a püspök mellett Zsarnai Krisztián esperes tartja a Szentírást | Fotó: Dodó Ferenc

A múlt hét vasárnap a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközségben szentelték lelkésszé Veczán Zoltánt, aki július közepétől az albertirsai evangélikus közösségben szolgál. A 26 éves fiatal lelkésznek már a nagyszülei és a szülei is evangélikus identitással rendelkeztek, templomépítők voltak, s ahogyan fogalmazott: egyetemista évei alatt benne is megszületett az elhivatás az Isten iránt. 

Evangélikus felmenők 

– Családi örökségem adja evangélikus gyökereimet, hitem alapját. Mindig is nagy szeretettel fogok emlékezni a nyíregyházi éveimre, Nyíregyháza marad a második otthonom – mondta el lapunknak. 

Veczán Zoltán a gimnázium után Debrecenben környezetgazdálkodási agrármérnök szakon tanult az egyetemen. Az érettségit követő nyáron egy gyülekezeti biciklitúra során tért meg, s mint mondta, „adta az életét az Úristennek”. Ezután kezdett el jobban figyelni Isten igéjére, teológiával foglalkozott, s nagy hatással volt rá Zsarnai Krisztián hivatásszeretete és munkája. 

– Egy nagy múltú evangélikus közösségből indulok el, s egy másik nagy múltú gyülekezetbe tartok, ahol az ott élő evangélikusok összefogása lesz a fő feladatom. Ehhez sokféle lehetőség áll majd rendelkezésemre. Az alberti és az irsai egyházközségnek vannak intézményei: óvodája, iskolája és szeretet­intézménye, emellett egy vendégházat is fenntartanak turisztikai céllal, így tehát azt gondolom, hogy színes és változatos lehetőségek közül választhatok Isten igéjének hirdetésére. Külön öröm, hogy az intézményeinkben megszólíthatom majd a gyerekeket. Ma egy olyan korban élünk, amikor a keresztény gyülekezeteknek foglalkozniuk kell a családokkal, elérhető közelségben kell lennünk, amit elsősorban a gyerekeken keresztül tehetünk meg az iskoláinkban, az óvodáinkban, remélve azt is, hogy minél többen merítenek köztünk Isten igéjének tárházából. 

Foglalkozni kell a Szentírással! 

– Fontosnak tartom, hogy ne csak magunknak éljünk és ne csak a gyülekezeten belül legyünk aktívak, jól láthatóak, hanem szólítsuk meg egy-egy városban az ott élő embereket, cselekvő részese legyünk a város életének, ahogyan itt, Nyíregyházán is büszkén valljuk meg hitünket s őrizzük evangélikus gyökereinket – emelte ki a lelkész, akinek már az egyetemi évei alatt a biblikus tanegységek volt az egyik fő területe, mindig is elkötelezetten törekedett a Szentírás mélyebb megértésére és a teológiai kérdések biblikus megalapozására. 

Úgy véli, sok mindenben formálja a gondolkodást, ha a Bibliával foglalkozunk, azon elmélkedünk, a szöveget eredeti nyelven olvassuk. A lelkész arra törekszik, hogy a gyülekezetépítés, a gyülekezetpedagógia elkísérje lelkészi pályája során. 

Veczán Zoltán nős, feleségével – aki németnyelvszakos tanár – most várják második gyermeküket. Másfél éves kislányukkal költöznek júliusban Albertirsára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában