Nyíregyháza

2022.07.07. 17:36

Ez a repülés magasiskolája

Harminc éve vette szárnyai alá a nyíregyházi pilótaképzést az idén 30 éves Tréner Kft.

NyZs

Fotó:

A nyíregyházi pilótaképzés nemcsak Magyarországon tekint vissza egyedülálló múltra, Közép-Európában is elismerik és magasan jegyzik szakmai berkekben. Jelentős szerepet vállal ebben az idén 30 éves Tréner Kft., hiszen a minőség, a repülésbiztonság és a professzionalizmus fogalmai egybeforrtak a nyíregyházi vállalattal. 

– Nyíregyháza 1968 óta ad otthont a felsőfokú képzési rendszerbe integrált pilótaképzésnek, így ma már több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza, és egyedülállónak nevezhető nemzetközi szinten is – emelte ki köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester, a nyíregyházi repülőtéren csütörtök délután megtartott ünnepségen.  

Újabb mérföldkőként utal 2015-ra maikor kezdetét vette a a Wizz Air Pilot Academy program, a világ számos pontjáról fogadva kadétokat. Méltatta az unikális képzési modell hátterében fellelhető hármas együttműködést: az önkormányzat, a Nyíregyházi egyetem és a Tréner Kft. partnerségét. A város jó hírét viszik szerte a nagyvilágban az itt tanuló hallgatók, de azok az üzleti partnerek is, akik valamilyen módon igénybe veszik a pilótaiskola vagy a repülőtér szolgáltatását – helyezte szélesebb környezetbe az esemény jelentőségét dr. Kovács Ferenc. 

Gazdasági erőt is jelent 

– A repülés tudománya, az aviatika az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület, ahol a versenyképesség megőrzése megköveteli a folyamatos fejlődést. Ezt tartja szem előtt a harminc éve alapított Tréner Kft. is, a stabil szakmai alapokra ma már a digitalizáció és a robotika eredményeit építi – beszélt erről már dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, kormánybiztos. Mint hozzátette: a cég a térség, az egész megye gazdaságfejlesztéséhez is hozzájárul tevékenységével.  

– Okkal lehetünk büszkék erre a speciális képzésre és azokra, akik az elmúlt három évtized alatt nemzetközi szintre fejlesztették – fogalmazta meg tisztelgő gondolatait dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki arra is emlékeztetett: a rendszerváltás idején több mint 750 ezer új vállalkozást indítottak el szerte az országban, és alig egy százalék működik ma is. Olyan magas színvonalon, mint a Tréner Kft., végképp kevesen maradtak meg. 

Ebben dr. Vinnai Győző olyan pilléreket nevezett meg, mint a szakmaiság és folyamatos fejlődés, emberség és rugalmasság. Fontos tényezőnek nevezte a felkészülést a generációváltásra, vagyis azt, hogy a cégben és a képzésben ma már az ügyvezető igazgatók fiai, Horváth Tibor és Molnár Ádám is meghatározó feladatokat látnak el. 

Kapitányok is bizonyítják 

A felsőfokú oktatási rendszerbe ágyazott repülőmérnöki képzés történelmét az első évfolyamot – immár aranydiplomás pilótáit – bemutató könyvből idézve foglalta össze Halkóné dr. Rudolf Éva. A Nyíregyházi Egyetem kancellárja kifejtette: az egyetem elméleti oktatását a gyakorlati képzés teszi teljessé, és azt a szoros együttműködést, amit a polgármester is említett, mindenképpen meg kell őrizni a jövőben is. Hozzátette: aki ma Wizz Air járattal repül, szinte biztos lehet benne, hogy a pilóták Nyíregyházán tanultak. 

Ezt erősítette meg Ewa Danecka-Latka, a Wizz Air személyi erőforrás vezetője. A légitársaság fantasztikus karrierlehetőséget kínál az elkötelezett fiataloknak, a város pedig fantasztikus környezetet teremt a képzéshez. Mint mondta: a Wizz Air nagy családja a szerencsésen találkozott a Tréner nagy családjával, és ezt már sok-sok kapitány erősíti meg, akik hatalmas gépekkel szelik a levegőt. 

A sok szám, adat és információ helyett inkább a személyes gondolatait fogalmazta meg Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója. Ő maga már 12 éve dolgozott repülőgépes oktatóként, amikor a nyíregyházi pilótaképzés a megszűnés szélére került a rendszerváltás idején. Oktatótársaival együtt pontosan tudta, ez a munka mekkora felelősség és milyen csodálatos hivatás, semmiképp sem szerették volna veszni hagyni. Összefogtak, megalapították a Tréner Kft-ét, és új alapokra helyezték a képzési rendszert, amely ma már nemzetközi szinten is versenyképes. 

Vastaps az életműdíjasoknak 

– Sok-sok feltételt kellett ehhez megteremteni, de legfontosabb a kitartás. Ha az ember eltervez valamit, menjen is végig a célhoz vezető úton, még ha akadályokba is ütközik – fogalmazta meg hitvallását az ügyvezető igazgató. A három évtized során elért eredményekért köszönetet mondott társainak, külön Molnár Tibornak, és fiának, Horváth Tibornak. 

Az ünnepi események sora ekkor ért köszöntésekhez. Életműdíjat vett át Radasovszki János repülőmérnök, aki 1971-ben kezdte munkáját mezőgazdasági repülőgépek szerelésével, és a mai napig gondoskodik a gépek üzembiztonságáról. Szintén vastaps köszöntötte dr. Szelestey Gyulát, a Nyíregyházi Egyetem tanárát, aki ugyancsak életműdíjban részesült. 

A jövő embere díjat hárman kapták meg: Horváth Tibor, Molnár Ádám (a másik ügyvezető Molnár Tibor fia), Szász Máté. Végül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányától, Farkas József r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsostól Sárkányölő Szent György emlékplakettet vett át Horváth Péter. 

 Az ünnepséghez stílszerűbb zárszó nem is lehetett volna, mint Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok gépének hangja. A többszörös Guinness-rekorder bemutatója mindig elkápráztatja a közönséget, most sem volt ez másképp, amikor szakavatott tekintetek követték minden mozdulatát az égen. A kiváló pilóta egykor maga is a nyíregyházi iskola hallgatója volt. 

Impozáns géppark – információk a 30 éves a Tréner Kft.-ről  

A céget 1992-ben alapították a MÉM Repülőgépes Szolgálat utódaként. Legyen szó pilóta-oktatásról, repülőgép-bérlésről, repülőtér-üzemeltetésről vagy repülőgép-karbantartásról, a Tréner egyet jelent ma már a biztonsággal, a minőséggel és a szakértelemmel.  

A társaság látja el az üzemeltetési feladatokat a megyeszékhely tulajdonában lévő repülőtéren, ahol a leszállópályája 1000 méter hosszú, 20 méter széles. A repülőtér 2022-től már műszeres repülési eljárásokra is alkalmas. A gyakorlati oktatást a Tréner Kft. 1992 óta szoros együttműködésben végzi a Nyíregyházi Egyetemmel, a hallgatók képzését közel 20 repülőgépből álló gépparkkal biztosítja. Újabb fordulópontot hozott a nyíregyházi pilótaképzésben 2015, ekkor alakult ki a Wizz Air és a Tréner közötti partneri kapcsolat, majd 2017-től elindult a Wizz Air Pilot Academy program.  

A magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatás eredményeként a nyíregyházi pilóta képzést ma már egész Európában elismerik. A fejlődés töretlen, így 2019-ben újabb mérföldkőhöz érkezett a Tréner, amikor felépítették az új, 700 nm-es és a legmodernebb szimulátorral felszerelt oktatási központot. A cég mára már elérte azt, hogy teljes mértékben digitális képzőszervezetté vált, egy külön erre a célra kifejlesztett rendszert használ a napi feladatok és repülések levezényléséhez. 

Bár a fővárostól több mint 240 kilométerre fekszik Nyíregyháza, a magyar és külföldi hallgatók évről évre növekvő számban jelentkeznek ide, mert több évtizedes tapasztalat szerint a Nyíregyházi Egyetemen és a Trénernél magabiztos tudásra tehetnek szert. Olyan alapokat szerezhetnek, amelyek bátran tervezhető és építhető egy légitársasági pilóta-életpálya is. A Tréner folyamatos fejlesztéseinek, beruházásainak, valamint minőségi képzésre törekvésének köszönhetően ma már piacvezető pozíciót tudhat magáénak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában