Nyírkáta

2022.07.20. 07:00

Helybe jöttek a vizsgálatok Nyírkátán

Többek szerint megnyugtató tudni, milyen a vércukor, hogy áll a koleszterin.

Nyírkáta szűrőbusz

Fotó: Gazdag Mihály

Már reggel nyolc órától nagy volt a sürgés forgás a nyírkátai egészségház udvarán, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ négy szűrőbuszának személyzete készült fel arra, hogy 10 órai kezdéssel ellássa az egészségi állapotuk felől érdeklődőket. A helybe visszük a szűrővizsgálatot program 2019 óta szolgálja a vidéket, azokat a felzárkózó településeket, amelyek távolabb esnek a szűrővizsgálatok elvégzésére is képes egészségügyi ellátó intézetektől, így csökkentve az országban az esetleges egészség-egyenlőtlenséget.

Mindennel felszerelve

Ahogyan Hárskuti Márton szűréskoordinátor is megerősítette, nem csupán komoly, gyakorlatilag teljes körű vizsgálati lehetőségeket tudnak kínálni, de számos területen – a drogprevenciótól, a dohányzáson át a szexuális életet is érintően – egészségügyi tanácsadást is végeznek. Ezekhez kínál megfelelő műszaki hátteret a négy vizsgálóbusz, amelyekben nem csak a vizsgáló székeknek, műszerasztaloknak alakítottak ki helyet, található bennük kézmosó, vécé, váróhelyiség, vetkőző, de még konyha is a személyzet komfortja érdekében.

– Járt korábban kevesebb busz is, de mindig folyamatos a fejlődés – magyarázta Hárskuti Márton.

– A negyedik például azért kellett, mert csatlakozott hozzánk az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, amelynek az orvosa folyamatosan velünk tart, és végzi a légzésfunkció vizsgálatokat – nyilatkozta. Végig is kalauzolt a buszokon, sorra megmutatva, hol végeznek állapotfelmérést, szájüregvizsgálatot, nőgyógyászati rákszűrést ultrahanggal, mérnek EKG-t, csontsűrűséget, vagy vesznek vért, és készítenek InBody testösszetétel elemzést.

– Ez a testtömeg-analizátor egy érdekes gép, gyengeáramot vezet a testbe, így vizsgálva az összetételét, az izmok, a zsír, a csontok, ásványok, a víz arányait, mindezt számosítja, az értékeket pedig dietetikus elemzi ki majd ad tanácsokat – világította meg a szűréskoordinátor. Megnézhettük a spirométert, a kar-bokaindex gépet vagy a csontsűrűség mérőt is. Mellettük 15 fő, azon belül 4 orvos bábáskodik.

– Összességében két flotta járja az országot 4-4 busszal, a legnagyobb lélekszámú településen maximum 4 napot töltünk el. Mivel Nyírkáta 1200 lelket számlál, itt most két napot vagyunk, de kisebb lélekszámnál az is előfordul, hogy csak egyet. Gyakori, hogy hétfőn elindulunk, és csütörtök estére érünk haza, ez a munkát ezért mindenki önkéntes alapon csinálja. Az országot jobbára csak nyáron járjuk, télen akkor mozdulnak ki, ha cégekhez, hivatalokhoz kapunk meghívást. Éjszakára egy 25 kilométeres körzeten belül keresnek nekünk szállást, és másnap 8 órától már kezdjük a munkát, előkészülünk, majd 10-től 18 óráig fogadjuk a lakosokat. Általában örömmel jönnek hozzánk, és ahol teljeskörű volt a tájékoztatás, ott naponta 100-150 ember is megfordul a buszainkban. Mi plakátokkal, szórólapokkal, személyre szóló meghívókkal igyekszünk tájékoztatást adni az érkezésükről, aminek a híre persze a polgármesterek, háziorvosok rásegítésével tud elterjedni igazán. Nem kell mindenkinek minden vizsgálathoz sorba állnia, de az állapotfelmérésen az 1-es számú buszban az is kiderül, milyen további vizsgálatokra lehet még szükség. A munkánkat a helyi erők is segítik, bőrgyógyászunk például a Jósa András Oktatókorházból jött, és tegnap neurológus érkezett ugyaninnen – folytattuk a beszélgetést.

Ami nálunk népbetegség

Hárskuti Márton szerint a magyarok közegészsége nem rossz, bár jártak olyan településen is, ahol minden második embert kiszűrték, és küldték tovább a háziorvoshoz vagy kórházba. Nyírkátán például eddig nem találkoztak kirívó, extrém esettel. Gyakoriság szempontjából bennünket, magyarokat a szív-és érrendszeri betegségek jellemeznek elsősorban, ami a helytelen életvitelünkkel, a rossz táplálkozással, a kevés mozgással, a dohányzással magyarázható.

Fecskó Sándorné és Mátyás Illésné már 9 órától türelmesen vártak a sorukra, mindketten a helyii iskola takarítónői, a nagytakarításból engedték el őket. Mátyásné most jött először, és nem tagadta, izgul egy kicsit, kartársnője próbálta nyugtatgatni. – Én nagyon örülök ennek, és nem kell a legfontosabb vizsgálatokért elutazni. Jövök is minden alkalommal, a családom tagjai pedig délután követik a példámat – mondta el lapunknak.

MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában