Nyíregyháza

2022.07.08. 16:42

„Velük biztonságban érezhetjük magunkat" – egészségügyi dolgozók vehettek át elismerést

– „Ugyanaz a cél hajtja mindannyiukat: a másokért való önzetlen cselekedet"– hangzott el a Nyírségi Egészség Kontroll Bt. Semmelweis-napi ünnepségén pénteken, ahol a magánegészségügyi szolgáltató orvosainak és szakdolgozóinak munkáját ismerték el, ajándékokkal, zenével lepték meg őket. 

A nyíregyháziak jól ismerik a szolgáltatót, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, a szűrésekre, számos diagnosztikai vizsgálat, terápia érhető el belvárosi rendelőjükben. Dolgozóik sok évnyi kórházi tapasztalattal rendelkező orvosok, ápolók, akikben megbíznak a betegek. Ahogyan Bákányné Mikó Zita ügyvezető fogalmazott: szakmailag és emberileg kiváló csapatot alkotnak munkatársai.

– Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésnapján az egészségügyi dolgozók munkája kerül előtérbe, néhány nappal e jeles nap után mi is rá emlékezünk, először tartunk ilyen ünnepséget, ahol megköszönhetjük munkatársaink fáradozásait – mondta a szolgáltató ügyvezetője a nyíregyházi Hunguest Hotel konferenciatermében.

Hozzátette, most végre elérkezett egy olyan időszak, amikor egy kicsit szusszanhatnak. Felidézte, hogy az elmúlt 2 év nem volt könnyű az egészségügyben, ők is aktív részesei voltak a pandémia elleni küzdelemnek: napi szinten teszteltek, a koronavírus elleni vakcináról adtak felvilágosítást, s ha szükség volt rá, olyan vizsgálatokat is elvégeztek, amelyek könnyítettek az állami egészségügy túlterhelt kapacitásain. Aztán amikor egy kicsit fellélegeztek volna az egészségügyben dolgozók, jött az orosz-ukrán háború, s ott kellett lenniük a határ menti térségben. Záhonyban koronavírus-tesztelésbe kapcsolódtak be, s ha egyéb vizsgálatra volt szükségük a menekülteknek, segítséget nyújtottak abban is. 

– Szeretném megköszönni a munkát, a kitartást, az elhivatottságot – mondta kollégáinak Bákányné Mikó Zita.

Velük biztonságban vagyunk...

– A férjem orvos, így közvetlen közelről követtem a pandémia eseményeit, láttam, mekkora nyomás alatt dolgoznak a kórházakban, számtalan olyan szituációval kellett megküzdeni, ami azelőtt ismeretlen volt. A megfeszített tempóban elfáradtak orvosaink, ápolóink, s most is készenléti helyzetben vannak, mert nem lehet tudni, mikor tér vissza a vírus – erről már dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, az északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt.

Elmondta, itthon jól kezeltük a járványt, gyorsan reagált a kormány, a rendeletek zöld utat adtak azokhoz a lépésekhez, amiket a világjárvány alatt meg kellett tenni, de mit sem értek volna az intézkedések az egészségügyi dolgozók kitartó munkája nélkül.

– Az, hogy önök itt vannak velünk, azt jelenti: biztonságban vagyunk – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, s arra biztatta a jelenlévő orvosokat, szakembereket, hogy ösztönözzék pácienseiket a helyes életmódra, amivel egészségüket megőrizhetik. Lapunk kérdésére elmondta, fontos, hogy a következő időszakban az uniós támogatások mihamarabb elérjenek a gazdaság szereplőihez, s az egészségügyben működő magánszektor is sikeresen pályázzon fejlesztési céljaira.

A köszöntőket Nagy Szabina nyíregyházi önkormányzati képviselő folytatta, aki a város nevében köszönte meg a dolgozók munkáját. Úgy fogalmazott, „nagy megtiszteltetés, hogy azok előtt mondhat beszédet, akikre felnéz".

Mint megtudtuk, édesanyja 40 évig műtősként dolgozott, nyomdokaiba lépve lett ő maga is ápoló. – A betegágy mellett olyan tudásra tettem szert, amit semmilyen iskolában nem tanítanak...– mondta, utalva arra, hogy ezen a pályán csak empátiával, az emberek iránt érzett szeretettel lehet a gyógyításban részt venni.

– Minket a segíteni akarás tart a pályán, hogy lehet, egy betegnek mi vagyunk az utolsó arc, mosoly az életében...– mondta Turgyánné Kozma Diána, aki 1992-től dolgozik ápolóként. 

Párhuzamosan két helyen a kisvárdai kórházban dolgozik, s mellette vállal feladatot a Nyírségi Egészség Kontroll Bt.-nél. Belgyógyászati ápolóként megjárta a megyei kórházat, egy ideig dolgozott a fővárosban, majd hazajött. Férjhez ment és a gyes után is a kórházi ágyak mellé tért vissza. A legutóbb a záhonyi egészségponton szűrte a belépő menekülteket, köztük nem találkozott covidos beteggel, s a határon belépők közül sokan oltva is voltak.

Elismerésben részesültek: Bujdosó Sándorné, dr. Karácsony Éva, Kántorné Bagoly Ágnes, Molnár Gábor, Nagy Zsolt, Németh Piroska, Sorosinszki Katalin, Szőnyi Józsefné, Turgyánné Kozma Diána, Szalmásné Koska Anikó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában