Nyíregyháza

2022.07.08. 16:42

„Velük biztonságban érezhetjük magunkat" – egészségügyi dolgozók vehettek át elismerést

– „Ugyanaz a cél hajtja mindannyiukat: a másokért való önzetlen cselekedet"– hangzott el a Nyírségi Egészség Kontroll Bt. Semmelweis-napi ünnepségén pénteken, ahol a magánegészségügyi szolgáltató orvosainak és szakdolgozóinak munkáját ismerték el, ajándékokkal, zenével lepték meg őket. 

A nyíregyháziak jól ismerik a szolgáltatót, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, a szűrésekre, számos diagnosztikai vizsgálat, terápia érhető el belvárosi rendelőjükben. Dolgozóik sok évnyi kórházi tapasztalattal rendelkező orvosok, ápolók, akikben megbíznak a betegek. Ahogyan Bákányné Mikó Zita ügyvezető fogalmazott: szakmailag és emberileg kiváló csapatot alkotnak munkatársai.

– Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésnapján az egészségügyi dolgozók munkája kerül előtérbe, néhány nappal e jeles nap után mi is rá emlékezünk, először tartunk ilyen ünnepséget, ahol megköszönhetjük munkatársaink fáradozásait – mondta a szolgáltató ügyvezetője a nyíregyházi Hunguest Hotel konferenciatermében.

Hozzátette, most végre elérkezett egy olyan időszak, amikor egy kicsit szusszanhatnak. Felidézte, hogy az elmúlt 2 év nem volt könnyű az egészségügyben, ők is aktív részesei voltak a pandémia elleni küzdelemnek: napi szinten teszteltek, a koronavírus elleni vakcináról adtak felvilágosítást, s ha szükség volt rá, olyan vizsgálatokat is elvégeztek, amelyek könnyítettek az állami egészségügy túlterhelt kapacitásain. Aztán amikor egy kicsit fellélegeztek volna az egészségügyben dolgozók, jött az orosz-ukrán háború, s ott kellett lenniük a határ menti térségben. Záhonyban koronavírus-tesztelésbe kapcsolódtak be, s ha egyéb vizsgálatra volt szükségük a menekülteknek, segítséget nyújtottak abban is. 

– Szeretném megköszönni a munkát, a kitartást, az elhivatottságot – mondta kollégáinak Bákányné Mikó Zita.

Velük biztonságban vagyunk...

– A férjem orvos, így közvetlen közelről követtem a pandémia eseményeit, láttam, mekkora nyomás alatt dolgoznak a kórházakban, számtalan olyan szituációval kellett megküzdeni, ami azelőtt ismeretlen volt. A megfeszített tempóban elfáradtak orvosaink, ápolóink, s most is készenléti helyzetben vannak, mert nem lehet tudni, mikor tér vissza a vírus – erről már dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, az északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt.

Elmondta, itthon jól kezeltük a járványt, gyorsan reagált a kormány, a rendeletek zöld utat adtak azokhoz a lépésekhez, amiket a világjárvány alatt meg kellett tenni, de mit sem értek volna az intézkedések az egészségügyi dolgozók kitartó munkája nélkül.

– Az, hogy önök itt vannak velünk, azt jelenti: biztonságban vagyunk – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, s arra biztatta a jelenlévő orvosokat, szakembereket, hogy ösztönözzék pácienseiket a helyes életmódra, amivel egészségüket megőrizhetik. Lapunk kérdésére elmondta, fontos, hogy a következő időszakban az uniós támogatások mihamarabb elérjenek a gazdaság szereplőihez, s az egészségügyben működő magánszektor is sikeresen pályázzon fejlesztési céljaira.

A köszöntőket Nagy Szabina nyíregyházi önkormányzati képviselő folytatta, aki a város nevében köszönte meg a dolgozók munkáját. Úgy fogalmazott, „nagy megtiszteltetés, hogy azok előtt mondhat beszédet, akikre felnéz".

Mint megtudtuk, édesanyja 40 évig műtősként dolgozott, nyomdokaiba lépve lett ő maga is ápoló. – A betegágy mellett olyan tudásra tettem szert, amit semmilyen iskolában nem tanítanak...– mondta, utalva arra, hogy ezen a pályán csak empátiával, az emberek iránt érzett szeretettel lehet a gyógyításban részt venni.

– Minket a segíteni akarás tart a pályán, hogy lehet, egy betegnek mi vagyunk az utolsó arc, mosoly az életében...– mondta Turgyánné Kozma Diána, aki 1992-től dolgozik ápolóként. 

Párhuzamosan két helyen a kisvárdai kórházban dolgozik, s mellette vállal feladatot a Nyírségi Egészség Kontroll Bt.-nél. Belgyógyászati ápolóként megjárta a megyei kórházat, egy ideig dolgozott a fővárosban, majd hazajött. Férjhez ment és a gyes után is a kórházi ágyak mellé tért vissza. A legutóbb a záhonyi egészségponton szűrte a belépő menekülteket, köztük nem találkozott covidos beteggel, s a határon belépők közül sokan oltva is voltak.

Elismerésben részesültek: Bujdosó Sándorné, dr. Karácsony Éva, Kántorné Bagoly Ágnes, Molnár Gábor, Nagy Zsolt, Németh Piroska, Sorosinszki Katalin, Szőnyi Józsefné, Turgyánné Kozma Diána, Szalmásné Koska Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában