Nyíregyháza

2022.08.11. 12:59

Te is lehidalsz! Mutatjuk, hogy néz ki a virtuális Nyíregyháza!

A megyeszékhely XX. század eleji nyüzsgő belvárosi piaci élete elevenedik meg a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. új, a legmodernebb technikával készült VR (virtuális valóság) filmjében, amit csütörtökön mutattak be a sajtó munkatársainak.

VR videó

Fotó: Gazdag Mihaly

Forrás: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

A speciális szemüveget felvéve a vásártéren találtuk magunkat: míg a kofák egymást túllicitálva kínálták portékáikat, a városháza előtt befutott a kisvonat, elcsattogott egy lovaskocsi és a beszélgetők néhány szófoszlányát is elkaphattuk. Az egyedülálló kisfilmet a társaság szervezett városvezetésein láthatják majd az érdeklődők.

 
 

– Templomtúrával egykötött belvárosi sétáink minden szerdán és pénteken 16 órakor indulnak a turisztikai információs iroda elől. A látogatók a tereken, parkokon áthaladva megismerhetik a megyeszékhely egyedi épületeit, szobrait, szakrális és kulturális emlékeit. A túra végén felmehetnek a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kilátóvá alakított templomtornyába, s 29 méteres magasságból tekinthetnek le a mai Kossuth térre, majd egy VR szemüveget felvéve visszarepítjük őket az 1900-as évek elejére, hogy részesei lehessenek az akkori piaci forgatagnak – magyarázta Furkóné Szabó Marianna. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az árusok standjai mellett megjelenik a papok padja, amin ezúttal is az egyház képviselői cserélnek eszmét egymással, sőt, egy pillanatra feltűnik a húszas évek egyik ikonikus alakja, Andriska, a kisnövésű rikkancs is.

 

– A mindössze három perces időutazás hónapokig tartó munka eredménye. Helytörténészek segítségével, régi képeslapok, fényképek, leírások, szakkönyvek alapján próbáltuk rekonstruálni, milyen lehetett az 1900-as évek elején Nyíregyháza központja. A kollégáim a legapróbb részletekig igyekeztek kideríteni mindent, a korhű ruháktól egészen addig, hogy milyen színű volt abban az időszakban a Korona szálló. Gyermeki lelkesedéssel vettünk részt ebben a projektben, ami mindannyiunk számára újdonság volt – árulta el Furkóné Szabó Marianna ügyvezető.

 

A belvárosi séta és templomtúra, valamint a VR film elkészítése egy határon átnyúló, a nyíregyházi és beregszászi egyházi kulturális örökségek és a turizmus fejlesztését célzó program része. 

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában