Kelet-retró

2022.09.04. 08:00

Megkezdték a tiszántúli keleti főcsatorna hajózsilipjének és hídjainak építését

Móricz Zsigmond halála 10. évfordulójának ünnepségei. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 70 éve ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1952. szeptember 4., csütörtök

Megkezdték a tiszántúli keleti főcsatorna hajózsilipjének és hídjainak építését

A tiszalöki vízlépcsővel párhuzamosan építik a tiszántúli keleti főcsatornát is, amely a csapadékban szegény Nagy-Alföld keleti részének biztosítja majd az öntözéshez szükséges vízmennyiséget. 

Büdszentmihálynál most kezdték meg a főcsatorna hajózsilipjének építését. Ugyancsak hozzákezdtek a csatornát átívelő, végleges és ideiglenes hidak építéséhez is. 
A tiszalöki vízlépcső építésénél hozzákezdtek a Ganz Vagon- és Gépgyár dolgozói által szállított második turbina támlapátjának szereléséhez. A Tiszamenti Vízműépítő Vállalat és a Ganz Vagongyár dolgozói szombatra befejezik a szerelést.

Móricz Zsigmond halála 10. évfordulójának ünnepségei 

A Móricz Zsigmond halójának tizedik évfordulójával kapcsolatos ünnepségek szeptember 4-én kezdődnek. Csütörtökön délután 4 órakor Budapesten a Kerepesi-temetőben ünnepélyes keretek között leplezik le Móricz Zsigmond síremlékét. 

Szeptember 5-én este Budapesten, a Néphadsereg Színházában a Magyar írók Szövetsége és az Irodalomtörténeti Társaság ünnepi emlékestet rendez. Az emlékesten az elnöki megnyitóbeszedet Révai József elvtárs népművelési miniszter, az emlékbeszédet pedig Darvas József, az Írószövetség elnöke, közoktatásügyi miniszter mondja. 

Szeptember 7-én, vasárnap Tiszacsécsén a Magyar írók Szövetsége és az Irodalomtörténeti Társaság ünnepélyes keretek között emléktáblát helyez el Móricz Zsigmond szülőházán. Néhány nagyobb városban és üzemben Móricz Zsigmond-emlékünnepélyt tartanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában