Pátyod

2022.09.06. 11:30

Megújult a pátyodi templom

Közösségi hálaadást tartottak a templomfelújítás apropóján.

Szocska A. Ábel szentelte újra a pátyodi templomot

Fotó: Kákos Dávid

Több éves felújítási és korszerűsítési munkálatok után vasárnap szentelte újra Szocska A. Ábel megyéspüspök atya a pátyodi Istenszülő születése templomot. A helyi és környékbeli hívek együtt imádkoztak és adtak hálát közösségük templomának búcsúi szertartásán.

– Pár évvel ezelőtt jelentős problémát észleltünk templomunkban, ugyanis jelentősen vizesedtek a falak belül és kívül is, ami erősen veszélyeztette, sőt, meg is rongálta az 1990-es elején Puskás László ikonfestő pap falra festett ikonképeit – kezdte tájékoztatását Szemán-Tóth Teodóra. – Az egyházközségünk a korábban itt szolgáló parókusok, valamint a több éves eredményes gazdálkodás lehetővé tette, hogy önerőből szigeteljük a templomunkat. Mivel a munkálatok miatt ideiglenesen a padokat ki kellett vinni a templomból, így adott volt a lehetőség, hogy padlófűtési rendszert építsük ki, majd a hajót egységes burkolattal láttuk el.

– A templom külső felújítására az Egyházi épített örökségvédelem támogatás (EGYH-EÖR) adott lehetőséget. A munkálatok utolsó szakaszában a templomunk tisztasági festése, a padok kijavítása és átalakítása, valamint az oltár újra burkolása készült el önerőből és a Nyíregyházi Egyházmegye segítségével.

Szemán-Tóth Teodóra hozzátette: – Az elmúlt két év alatt templomunk gyarapodott két restaurált gyertyatartóval, a Máriapócsi Istenszülő ikon másolat részére egy baldachinos ikontartóval és egy új Szentsírral – a névtelen adakozóknak köszönhetően.

– Volt és van miért hálát adnia közösségünknek. Megtisztelő volt püspök atya látogatása, a nekünk szánt, barátságos hangvételű tanítása és a közvetlensége. Külön öröm, hogy együtt ünnepelhetett mindenki, aki valamilyen módon hozzásegítette egyházközségünket ahhoz, hogy ezeket az olykor erőfeletti vállalásokat be tudjuk fejezni.

Az ünnepi szertartás a templom megáldásával kezdődött, majd folytatódott a felújított oltár megszentelésével és ünnepélyes felöltöztetésével. A főpapi szent liturgia után megáldották a helyi görögkatolikus általános iskola jelenlevő diákjait, pedagógusait és technikai dolgozóját. 

KM

Címkék#Pátyod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában