Nyíregyháza

2022.10.23. 11:30

Nem hasraütésre bővülnek a parkolózónák

Legutóbb négy esztendeje emelték a parkolási díjakat a megyeszékhelyen.

A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen négy esztendő után emelték újra a parkolási díjakat

Forrás: Illusztrációs / Pusztai Sándor

A legutóbbi városi közgyűlésen az egyik napirendi pont az önkormányzati kezelésben lévő fizetős parkolás volt. A közlekedők közül senkinek sem esik jól az áremelkedés, ezért igyekeztünk rávilágítani annak hátterére.

Szigorodtak a lakás környéki bérlet vásárlásának feltételei, az árurakodási bérlet használatának lehetősége, és ezzel párhuzamosan bevezették a futárbérletet, fizetőssé vált a zöld rendszámos autóknak is a parkolás, eltörölték a sátorgarázsokra vonatkozó korlátozást, a bérleti díj emelkedett, növekedtek a várakozási tarifák és a bérletek árai, valamint a parkoló bérlés (a parkoló kizárólagos használatának) díja. Újabb területeket vonnak be a fizető zónába 2023. július 1-jétől.

– Ami a területek bevonását illeti: lakossági megkeresések alapján kezdtük meg a felméréseket. Jogszabály szerint csak olyan területeket lehet bevonni a fizető parkolók közé, amelyek foglaltsága eléri, illetve meghaladja a 70 százalékot. Ez a feltétel valamennyi új utcában érvényesül – kezdte reagálását érdeklődésünkre Barca Balázsné, a NYÍRVV Nonprofit Kft. parkolási csoportvezetője. – Nyíregyházán 2018-ban emelkedtek utoljára a parkolási díjak. Figyelembe vettük a környező megyei jogú városok jelenlegi árait is, ezekhez képest alakítottuk ki az azokat.

Korlátozott a sátorgarázsok száma, amelyek iránt nagy az érdeklődés. – Az eddig érvényben lévő 190 darabos korláton felül 15-20 igény érkezett be. A sátorgarázsokat továbbra is csak a nemfizető parkolóban lehet felállítani, kizárólag merőleges kialakítású parkolóban, úgy, hogy a biztonságos közlekedést ne akadályozza.

Újabb területek a fizető zónában 2023. július 1-től

I. zóna: Kossuth u. 51-59. előtt, Körte u. tömbbelső, Epreskert u. (Krúdy-gimnázium előtt), Homok sor, Sarkantyú u., Ferenc körút 27-45. sz. mögött

II. zóna: Pacsirta u., Kígyó u. (az ABC előtti terület), Debreceni út (Hatzel tér-Kígyó u. közötti szakasz), Hatzel tér (a Debreceni úttól nyugatra eső rész), Dohány u., Vasvári P. u. tömbbelső, Szent I. u. 63-69. (az ABC mellett), Ady E. u. a Szántó Kovács J. utcáig, Szántó Kovács J. u. (az Ady E. u. és a Szántó Kovács J. u. által határolt parkolók), Zenta u., Bessenyi tér 2-3. belső udvar, Őz u.-Őz köz  

Címkék#parkolás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában