Nyíregyháza

2022.11.27. 20:00

Advent – világít a hit gyertyája

Felgyulladtak a fények Nyíregyháza főterén, elkezdődött az ünnepi készülődés.

KO

Nyíregyházán minden készen állt vasárnap délután az ünnep fogadására, a városháza előtt felállított színpadon a Cantemus-kórus spanyol és angolszász karácsonyi dallamokkal nyitotta meg a szíveket, majd a közös visszaszámlálás után felgyulladtak a város fényei, ezzel elkezdődött az advent, a karácsonyi várakozás időszaka. A Kossuth tér megtelt nyíregyháziakkal, akiket a hagyományokhoz hűen dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntött, ezúttal nem egyedül állt a pódiumon hanem Lakatos Tiborral, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnökével. 

Mint arról korábban beszámolt a városvezetés, az ünnepi fényekről a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület gondoskodik az idén, a díszkivilágítás költségeit az 50 vállalkozást tömörítő szervezet átvállalta az önkormányzattól. Ezt az összefogást is méltatta köszöntőjében a polgármester, aki kiemelte: a városlakók összetartanak a nehéz helyzetekben. 

Példás összefogás  

– Az adventi időszakban elcsendesedünk, odafigyelünk egymásra, támogatjuk a rászorulókat, ha kell, összefogunk egy nemes célért. Az elmúlt két évben példásan együttműködtek a helyi közösségek, úgy érzem, hogy még közelebb kerültek egymáshoz, jobban kötődnek egymáshoz az itt élők, mint azelőtt. Azt kívánom, hogy adjon erőt mindenkinek ez az időszak, gyúljanak meg a hit, a remény, az öröm és a szeretet fényei, töltsék az adventet egészségben, szeretetben – kívánta a városlakóknak a polgármester, ezután felkapcsolták a díszkivilágítást. 

Kiemelték és megköszönték Máthé Zoltánnak, hogy az idén gyönyörű lett a város karácsonyfája, ragyog a 13 méter magas, díszbe öltözött örökzöld, majd a felajánló nyíregyházi tanár átvette az erről szóló köszönő oklevelet.  

A próféciák beteljesedtek  

Az idei adventben vasárnaponként a történelmi egyházak adventi műsorral és igével szolgálnak, az első gyertyagyújtást az evangélikusok szolgálata kísérte. Zsarnai Krisztián esperes igehirdetésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a próféciák beteljesedtek.  

– Minden, ami Isten igéjében benne van, bekövetkezik. A próféták megmondták, hogy érkezik egy gyermek, Betlehemben születik meg, s Ő lesz a megváltó. Jézus magára vette a világ bűneit, értelmet adott az emberi életnek, reményt az elesetteknek. A következő hetekben vasárnaponként minden családban meggyújtunk egy szál gyertyát, ezzel emlékezünk arra, hogy a próféciák beteljesednek: megszületett, eljött, meghalt és feltámadt értünk Jézus – mondta az esperes, s közös imával zárta a szolgálatot. Ezt követően az evangélikus egyház oktatási intézményeiből 50 gyermek és fiatal lépett színpadra, a gimnazistáktól az óvodásokig és adtak elő karácsonyi dalokat, betlehemes játékot.  

 Az első gyertya ég  

A város főterén felállított adventi koszorún az első gyertyát dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és dr. Ulrich Attila alpolgármester gyújtották meg.  Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezés annyit jelent: az Úr érkezése. Az adventi koszorún az első gyertya Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást. Ez a hit gyertyája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában