Nyíregyháza

2023.02.23. 20:00

Gondoskodás és szeretet a hivatás alapja

Megyénk kiemelkedő ápolóit és egészségügyi szakdolgozóit díjazták az ápolók napján.

Fotó: Gazdag Mihaly

 Az ápolók példamutató elődje, Kossuth Zsuzsanna maradandó szellemi örökséget hagyott utódaira, a jelenkor ápolóira és egészségügyi szakdolgozóira. Ők azok az emberek, akik életünk legkiszolgáltatottabb és sebezhetőbb időszakában, a betegségben állnak mellettünk, és szakmai alázattal teszik a dolgukat.

A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház csütörtöki rendezvényén mondtak köszönetet az ápolóknak az elhivatott munkáért, az esemény végén pedig elismerésben részesítették közülük a legjobbak legjobbjait.

Változatlan értékek

Dr. Szűcs Attila, a megyei kórházak főigazgatója elmondta, a szakma súlyát jelzi az a tény, hogy 2014-ben a parlament határozatban nyilvánította február 19-ét az ápolók napjává.

– Ez nem csupán egy szakma, maga a tudás kevés: szükség van empátiára, kitartásra, néha egy kedves szóra vagy mosolyra. Mindez apróságnak tűnhet, de jelentősen javít a betegek ellátásán, és növeli a szakmai színvonalat. A mai díjazottak a legjobbjaink közé tartoznak. A megbecsülés, morális elismerés mindig is megvolt és meg is lesz az ápolók és a szakdolgozók irányába. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy mindez kevés, de az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek a bérek, és bízunk benne, hogy ez az idén még tovább javul – hangsúlyozta a főigazgató.

– A mai jeles alkalomra készülve a kezembe akadt egy 1848-as közlöny, amiben Kossuth Zsuzsannát nevezték ki hazánk főápolójává, s azt is kifejtették a dokumentumban, hogy milyen ismérvekkel kell rendelkeznie egy ápolónak – ezt már Román István, a vármegye főispánja mondta el a jelenlévőknek.

Hozzátette: a 19. századtól kezdve sok minden változott a szakmában, de vannak olyan tulajdonságok, melyeket akkor és most is elvárnak egy ápolótól.

– A jó főzési képesség és a csendes magaviselet mellett a rend, a pontosság, az erkölcsösség és a gyengédség is szerepel ebben a régi iratban. Úgy vélem azonban, hogy az archaikus nyelvezet mellett további érdekességeket is felfedezhetünk: ma is fontosak az erkölcsi szempontok, a rendszeretet és az odaadás. Aki ápolásra szorul, szereti, ha odafigyelnek rá, és úgy vélem, a legtöbb esetben ezt is meg is kapják a betegek – emelte ki Román István.

Az eseményen jelen volt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is, aki szintén köszönetét fejezte ki az ápolóknak az áldozatos munkáért.

– Már-már hagyomány, hogy a vármegyeháza dísztermében ünnepeljük az ápolók napját, de sajnos erre az idén nincs lehetőség a felújítási munkálatok miatt. Remélem, hogy jövőre ismét ott fogadhatjuk önöket – mondta a vármegyei közgyűlés elnöke.

Mindent a betegekért

Dr. Rákóczi Ildikó, a megyeszékhely közgyűlése szociális, egészségügyi és sportbizottságának elnöke arról számolt be, 2014-ben az országgyűlés felismerte, hogy az ápolói hivatás presztízsét és az életpálya előmozdítását minden lehetséges eszközzel támogatni kell. A nagy előd, Kossuth Zsuzsanna minden ápolónak példát mutatott.

– A ma ápolói is szívvel-lélekkel végzik munkájukat, s mi azért vagyunk itt, hogy kifejezzük a tiszteletünket. Az ápolók a legnagyobb megbecsülést érdemlik – tette hozzá.

A rendezvényen Virág Jánosné, a Sántha Kálmán Szakkórház ápolási igazgatóhelyettese mondott ünnepi beszédet.

Régi-új kihívások

Beszédében Kossuth Zsuzsanna életpályájába engedett betekintést, majd kiemelte: az elmúlt évek kihívásai bizonyították, hogy a váratlan nehézségek hogyan mozgósítják az ápolói társadalmat.

– Nagyon fontos, hogy a szakmai és emberi megnyilvánulásoknak a betegek állapotának javulását kell elérniük, az alázat, az emberi méltóság megőrzése minden körülmények között alapvető. A betegek, a sebesültek feltétel nélküli elfogadása nemzetiségtől függetlenül – ezek mind-mind ismérvei a jelenkor ápolóinak – hívta fel a figyelmet Virág Jánosné.

Mint mondta, a jelenkor kihívásai nem új keletűek: járványok, háború, súlyos betegségek, halál.

– Az ápolók azok, akik ott vannak életünk kezdetén és végén, végtelen türelemmel és empátiával szolgálnak minden nap. Képesek embertársaikért a maximumot nyújtani, s a világ legnemesebb és legemberibb hivatását tudhatják magukénak. Minden korban kellenek olyan személyiségek, akikről az ápolók napja is szól, akik utat mutatnak, kicsit előrébb gondolkodnak. A munkájuk nem a médiahírnévről, hanem a betegágynál zajló meghitt pillanatokról szól. A szakma nagy utat tett meg napjainkig, ám célja minden időben ugyanaz volt: a beteg ember egészségének visszaadása, legalábbis annak megpróbálása – hívta fel a figyelmet Virág Jánosné.

A beszédeket követően a Móricz Zsigmond Színház tenorjai, Gulácsi Tamás és Horváth Viktor szórakoztatták a jelenlévőket, majd átadták az elismeréseket a kitüntetett ápolóknak és egészségügyi dolgozóknak.

 MI

 

A kitüntetett ápolók:

Antal Zsuzsanna Bereczki Tiborné, Bíróné Mike Zsuzsanna, Fórizs Szabolcsné, Gazdag Mónika, Gorgyán Istvánné, Gyarmati Lívia, Hornyák Ildikó, Kardosné Nemes Hilda, Kereskényi Krisztina, Kosztyu Zsuzsanna, Kovács Józsefné, Kovácsné Bán Erika, Kósa Józsefné, Makkai Tiborné, Mikita Sándor, Orgován Krisztián, Ruskó Anna, Sass Mária, Schmidt Istvánné, Simon Béla, Szabó Ádámné, Szakál Tünde, Turóczi Tímea, Zámbor Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában