Kelet-retró

2023.02.24. 08:00

Miért 6 forint a fuvar a belvárosi Tüzép-telepről?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: szon-archív

1973. február 24., szombat

Miért 6 forint a fuvar a belvárosi Tüzép-telepről?

Az enyhe tél ellenére nagy a forgalma a Nyíregyházi Tüzép Vállalat Lenin téri telepének. A telepről a fuvarosok mázsánként 6, néha 7 vagy 8 forintért szállítják házhoz a tüzelőanyagot. Pedig a közlekedés- és postaügyi miniszter rendelete előírja, hogy "a tüzelőanyagot belterületen mázsánként 5 forintért köteles szállítani a fuvaros". 

A nyíregyházi fuvarosok azért kérnek többet, mert az előírtnál többet dolgoznak. Valóban többet, mert a telepen nincs hídmérleg, ezért kosaranként kell lemérniük a tüzelőanyagot a kis méretű mérlegen. Csakhogy ez a vásárlók zsebére megy. Szerintünk két megoldás lehetséges: vagy sürgősen hídmérleget épít a Tüzép Vállalat a telepre, vagy fizeti a fuvarosok többletmunkájának díját.

1993. február 24., szerda

Lefoglalt félkarú rablók: akció az egész megye ellen

Nagyszabású akciót szervezett tegnap a megyei rendőr-főkapitányság a Szerencsejáték Felügyelet szakembereivel karöltve. Eredményeként - már az első félidőben - jelentős számú pénznyerő automatát foglaltak le. 

Tamás Lajostól, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatójától megtudtuk: az akció célja az illegálisan üzemeltetett pénznyerő automaták felderítése és begyűjtése volt, ugyanis ezek üzemeltetéséhez sokan nem rendelkeznek engedéllyel. Azaz tulajdonosaik törvényellenesen tesznek szert jövedelemre általuk, s nem is kis összegekről van szó. Igaz, a bírság elég kicsi, nagyobb hatása van annak, hogy a törvény értelmében el is kobozzák a gépeket. 

Az akció az egész megyét felölelte, sok rendőr, és a Szerencsejáték Felügyelet szakemberei működtek közre. A pénznyerők nemcsak illegális jövedelmet jelentenek tulajdonosaik és üzemeltetőik számára, de akár bűncselekmény kiváltói is lehetnek, ez is indokolta a határozott fellépést. 

Mert nem egyszer bűncselekmény útján próbálnak a szerencselovagok, a játszani vágyók pénzhez jutni. De arra is volt példa megyénkben, hogy egy férfi, aki sok ezer forintot veszített, a kocsmába be akart törni, hogy pénzét visszaszerezze. Nem sikerült neki.

2003. február 24., hétfő

Szánverseny Kemecsén

Kemecse határában, a Tardűlőn ló vontatta szánfogatok álltak rajthoz vasárnap délelőtt. 

Nagyhalászból, Kemecséről és Sóstóhegyről összesen kilenc nevező teljesítette a feladatokat, az egylovas kategóriában Dajka Attila lett az első, a két lóval húzott szánkók küzdelmében pedig Váreczki László bizonyult a legügyesebbnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában