Vaja

2023.03.23. 07:30

Emlékezés a nagyságos fejedelemre

Vaján az idén is megkoszorúzzák II. Rákóczi Ferenc szobrát.

II. Rákóczi Ferenc emlékét hosszú idő óta ápolják Vaján. A nagyságos fejedelem a nevéhez fűződő szabadságharc idején két alkalommal is járt a vajai kastélyban, vagyis szorosan kötődik a településhez. Ezt a történelmi kapcsolatot ápolja is a város, minden évben megemlékeznek a kurucok vezére születésének évfordulójáról (1676. március 27.).

Március 24-én 14 órától megemlékezést szerveznek a Magyar Nemzeti Múzeum, az MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, Vaja önkormányzata és a Vay Ádám Múzeum Baráti Köre közös rendezésében a várkastélyban.

Az érdeklődőket térzene fogadja, a vendégek az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar muzsikáját hallgathatják. A koszorúzási ünnepségen a moderátor szerepét Molnár Sándor intézményvezető tölti be. Köszöntőbeszédet mond Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató- helyettese. A fejedelem életét és munkásságát, rendületlen hazaszeretetét dr. Czermann János humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár méltatja. A hála és a tisztelet koszorúinak elhelyezésekor közreműködik a Rákóczi Tárogató Együttes.

Ezt követően 15 órától hangversenyt adnak a Kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és tanítványai, majd megnyitják Szeifried Zoltán Fejedelmi élet nyomában… című kiállítását. A tárlatot bemutatja Marczinkó István, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesület igazgatója. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában