Brüsszel, Nyíregyháza

2023.03.31. 18:01

Seszták Oszkár: tüntessék fel a pozitív mellékhatásokat is!

A mérsékelt borfogyasztás az antioxidáns-tartalma miatt meghosszabbíthatja az életet.

Az Il Gazzettino olasz napilap március 31-ei számában részletesen beszámol a Régiók Európai Bizottsága Természeti Erőforrások szakbizottságának előző napi brüsszeli üléséről.

Pozitívan hat az egészségre

A fenntartható élelmiszer-rendszerek jogi kereteiről szóló tanácskozás során élénk vita bontakozott ki az ír tagállami törvény kapcsán, mely előírja, hogy a szeszesitalokon milyen cimkék elhelyezése kötelező, ami az egészségügyi figyelmeztetéseket tartalmazza.

A cigaretta dobozokon elhelyezett, a dohányzás egészségkárosító hatásra felhívó figyelmeztetésekhez hasonló címkék elhelyezése ellen, különösen a borok vonatkozásában, több ország megyei képviselője is felszólalt. Utaltak arra, hogy ezek a figyelmeztetések egyrészt úgysem vetettek véget a dohányzásnak sem, másrészt az ír kezdeményezés akár az egész európai agrár-élelmiszeripari rendszerre is súlyos veszélyt jelenthet.

Az olasz újság idézte Seszták Oszkárt is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzászólásában arról beszélt, hogy a jelöléseknek segíteni kell a fogyasztókat.

– Ha feltüntetjük az egyes termékek, alkoholtartalmú italok káros hatásait – s beszéljünk csak a borról –, akkor fel kell tüntetni a jó mellékhatásait is a mérsékletes borfogyasztásnak. Köztudott, hogy a mediterrán és más jellegű étrendekben a mérsékelt borfogyasztás az antioxidáns-tartalma miatt meghosszabbíthatja az életet, és ezt kutatások is alátámasztják.

A videót ide kattintva tekintheti meg!

(Seszták Oszkár hozzászólása 15:50-től hallható.)

Komoly kérdések

Seszták Oszkár arról is szólt, hogy a segítség célja nem lehet a téves tájékoztatás, a hátrányos megkülönböztetés. Az egészség megőrzésének számos eleme van, nem egyszerűsíthető le pusztán csak a jelölési előírásokra. Az alkoholos italok egészségügyi jelölésének tagállami előírásai indokolatlanul megakadályozza az áruk szabad áramlását, ami az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya.

Eljárási szempontból is megkérdőjelezhető, hogy a Bizottság által bejelentett szabályalkotási szándék esetén miként lehetséges tag­állami szabályozás kialakítása ugyanazon kérdésbe – fo­galmazott a vármegyei közgyűlés elnöke a brüsszeli ülésen. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában