Fúrt kút

2023.04.03. 14:00

A mezőgazdasági célú kutak a földügyi központhoz tartoznak

Aki nem kéri meg a fennmaradási engedélyt az engedély nélkül létesített kútjára, 2024 januárjától vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Forrás: fotó: KM-archív

Megkerestük az ügyben érintett Nemzeti Földügyi Központot is, ahol dr. Molnár Orsolya válaszolt a kérdéseinkre.

A kutak engedélyezése – azok jellegétől függően - jelenleg 3 hatóságnál történhet, úgymint a települési jegyző, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint a Nemzeti Földügyi Központ. Válaszunkat kizárólag a mezőgazdasági célú öntöző kutak vonatkozásában tudjuk megadni, mivel hatáskörünk erre terjed ki - kezdte az elnöki főtanácsadó.

Dr. Molnár Orsolya szerint a jelenlegi szabályok alapján lehetőség van arra, hogy a 2021. január 1. előtt engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített mezőgazdasági öntözési célú kút üzemeltetője mentesüljön az úgynevezett vízgazdálkodási bírság megfizetése alól. Ennek feltétele, hogy a szóban forgó mezőgazdasági öntözési célú kút megfeleljen egyes, a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott feltételeknek. Ilyen feltétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítették és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, illetve az első vízzáró réteget nem éri el. Lényeges az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja. A kútnak kútvízmérő-órával felszereltnek kell lennie, és azt az erre a célra szolgáló adatlapon még az idei évben, azaz 2023. december 31-ig a Nemzeti Földügyi Központhoz be kell jelenteni. Az üzemeltető a bejelentése elfogadásáról írásbeli visszaigazolást kap. Aki az említett határidőt elmulasztja, már csak bírság kiszabása mellett tehet eleget a bejelentési kötelezettségnek. Amennyiben a bejelentésre vonatkozó feltételeknek a kút nem felel meg, abban az esetben vízjogi engedélyezési eljárás lefolytatását kell kezdeményezni a Nemzeti Földügyi Központnál.

Az elnöki főtanácsadó hozzátette: amennyiben a kút a Nemzeti Földügyi Központ jóváhagyása, engedélyeztetése alá tartozik, abban az esetben bővebb információt szervezetünk honlapján találnak (https://nfk.gov.hu/mezogazdasagi_kutak_hatosagi_osztalya), a kérelem benyújtásával kapcsolatban szintén a honlapon keresztül tudnak tájékozódni.

- Tájékoztatásul közöljük, hogy a hatósági eljárás lefolytatása az Nemzeti Földügyi Központnál díjmentes - zárta a szakember. 

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában