Nyíregyháza

2023.04.21. 08:33

Évet értékelt a vármegyei főügyészség

Négy év után újra évértékelő összügyészi értekezletet lehetett tartani a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészségen, melyen részt vett dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr is.

Bevezetőjében dr. Martossy György vármegyei főügyész úr elmondta, hogy rendkívüli kihívások elé állította a megye ügyészségét az elmúlt időszakban a COVID-19 járvány, az ukrajnai háború, végül az energiaárak megemelkedése. A sok nehézség ellenére törvényesen, időszerűen és eredményesen végezték munkájukat az ügyészek.

Forrás: ügyészség

Dr. Révész Norbert büntetőjogi főügyészhelyettes úr beszélt arról, hogy a magyar-ukrán határon kialakult helyzet miatt lassabban haladtak a nyomozások, mivel a háború kezdeti szakaszában nagyon sok rendőrnek kellett szolgálatot teljesítenie a bűnügyi munkáján kívül az államhatár térségében, azonban a lemaradásokat sikerült behozni. A szabolcsi ügyészek kiválóan alkalmazzák a büntetőeljárás gyorsítását, egyszerűsítését szolgáló eszközöket, pl. az országban itt történt legtöbbször az, hogy az ügyész kilátásba helyezte a gyanúsítottnak, hogy hogyan tervezi befejezni az eljárást, abban az esetben, ha a gyanúsított beismerő vallomást tesz. Ezen kívül az ügyészség többször kötött az elmúlt évben egyezséget a gyanúsítottakkal, melynek eredményeképpen 142.000.000,- forint vagyoni hátrányt térítettek meg az államnak, továbbá vállalták 67.000.000,- forint pénzbüntetés befizetését is.

 

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes úr elmondta, hogy 20.000 ügyet dolgoztak fel az ezen területen dolgozó ügyészek, ami országosan is kiemelkedő teljesítmény. Fontosabb ügyei közül megemlítette, hogy a Nyíregyházán tiltott állatviadalt szervező személyekkel szemben pert indított az ügyészség a bíróságon azért, hogy eltiltsák őket az állattartástól. Ezek a perek eredményesen befejeződtek. Nagy hangsúlyt kap munkájukban a börtönök, fogdák ellenőrzése, a fogvatartottak panaszainak kivizsgálása, továbbá a bírósági eljárásban is tevékenyen vesznek részt.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr kiemelte, hogy az ügyészi munka legfontosabb ismérvei a törvényesség, a hatékonyság és a gyorsaság, egyúttal gratulált a vármegye valamennyi ügyészének az eredményes és szakszerű munkavégzéshez.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában