Tallózó

2023.05.01. 09:18

Lincshangulat uralkodott a nyírbátori cipőgyárban

Összeállításunkban felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Forrás: illusztráció / pixabay

Hatvan éve írtuk

1963. május 1., szerda

Új locsolókocsival gazdagodott a géppark

Nyíregyháza az eddigi három Csepel és egy Skoda gyártmányú öntözőkocsi mellé újabb öntözőkocsit kapott. Az új gépkocsit levizsgáztatták és már meg is kezdte a munkát. A korszerű berendezéssel ellátott gép előnye, hogy elöl locsol, és a szórást pontosan tudják irányítani. A tartály befogadóképessége 7000 liter, napi teljesítménye 150 köbméter víz. Az öt locsolókocsi egyszerre 25 ezer liter vizet tud szállítani a városi utak pormentesítésére.

1963. május 2., csütörtök

80 ezer gömb fagyi és 400 hektoliter sör az ünnepre

Felkészült a Vendéglátó Vállalat a várható nagy május elsejei forgalomra. Sóstó területére 10 ezer ember fogadására készültek fel. Nyit a terasz, a Tölgyes, a sörkert. Az étteremben 1000 embernek tudják kielégíteni az igényeit. Az éttermen kívül még 8 mozgóárus áll a szórakozó közönség rendelkezésére, lacipecsenyével, kolbásszal, virslivel. Körülbelül 2500 adag pecsenyét, virslit és kolbászt visznek magukkal. Nem lesz hiány a hűsítő italokban sem.

Nyíregyházán ugyancsak május elsején nyitja meg kapuit a Jereván és a Szabolcs étterem kerthelyisége is. A cukrászüzem is felkészült a várható nagy forgalomra. Az eddig termelt napi 8 mázsa helyett ma 20 mázsát termelnek, ami megfelel 40 ezer darab egy forintos fagylaltadagnak.

Italféleség is nagyobb mennyiségben kerül forgalomba: 400 hektoliter sör, 80 hektoliter palackozott és 100 hektoliter folyóbor, 12—13 ezer üveg hűsítő ital áll a szórakozó vendégek rendelkezésére.

Az 1973. május elsejei ünnepi felvonulás része volt a tanulóifjúság menete, elöl az Ifjú Gárda zenekara halad
Forrás: KM-reprodukció

Ötven éve írtuk

1973. május 3., csütörtök

Napfény, Velence, Kanizsa

- Mit vásárolhat bútorféleségekből a közönség? — kérdeztük a nyíregyházi bútoráruházban. Elmondták: az elmúlt évekhez viszonyítva messzemenően nagy választékban és jó minőségben szolgálhatnak lakószoba-berendezésekkel és egyedi darabokkal. A lakószoba-garnitúrák közül igen népszerű Napfény garnitúrát a Budapesti Bútoripari Vállalat készíti. Ugyancsak a budapesti gyár állítja elő a Velence lakószoba-garnitúrát, amelynek érdekessége, hogy ezek a bútordarabok a modern, kisebb méretű lakásokba alkalmasak. A tavaszi bútorvásár érdekessége még a komplett Kanizsa lakószoba-garnitúra. Az import bútorféleségek közül a Jugoszláviából származó olcsó és jó minőségű garnitúrák, a szovjet Natália, Permu és 81/1-es lakószoba-garnitúrák említésre méltóak.

Negyven éve írtuk

1983. május 1., vasárnap

Új arculata lett a sétálóutcának

Nem aratott osztatlan sikert a gépkocsi-tulajdonosok körében, amikor az előző év decemberében lezárták Nyíregyházán a Zrínyi Ilona utcát, és bevásárlóutcává alakították. Mire letelt a nagy bevásárlások ideje, tulajdonképpen mindenki megszokta az új közlekedési módit, és elfogadta, hogy a város központjában lévő utca ezentúl a gyalogosoké lesz. Az elárusítópavilonok lebontása után azonban újból megnyílt a járművek előtt Nyíregyháza kis Váci utcája.

A napokban meglehetősen nehezen mozgatható virágtartó edények kerültek az út két végére. Vincze Istvántól, Nyíregyháza főépítészétől megtudtuk: valóban végleges az út lezárása. Virágtartó edényeket és pihenőpadokat helyeznek ki, a mostaninál esztétikusabb szemetesedények foglalják el a régi szemétgyűjtők helyét. Átalakítják át a Nyírfa Áruház előtti ormótlan lépcsősort. Arra számítanak, hogy a boltok gazdái igényesebb kirakatokkal, portáljaik átalakításával járulnak majd hozzá a sétálóutca hangulatának javításához.

Az MHSZ hőlégballonja a magasba emelkedett a Kossuth téren 1983. május elsején
Forrás:  KM-reprodukció

Harminc éve írtuk

1993. május 3., hétfő

Dr. Zilahy József a szövetség elnöke

Tizenegy napirendi pont és ezen belül számos vitára okot adó kérdés várta a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Labdarúgó Szövetség közgyűlését. A díszasztalnál helyet foglalt Czékus Lajos, az MLSZ főtitkár-helyettese is.

A titkos elnökjelölt dr. Zilahy József, a megyei közgyűlés alelnöke először ugyan eltekintett jelölésétől, majd mégis megerősítette azt. Őt egyhangúlag meg is választották. A munkáját segítők, tehát az elnökségi tagok a következők: Buús György, Harcsa Zoltán, dr. Demeter Ferenc, Stevanyik Sándor, Ambrus László, Kapdos József, Cséke László, Tölgyesi Zoltán, Dajka László, Mészáros László és Pankotai Pál.

1993. május 7., péntek

Lincshangulat a cipőgyárban

Valóságos lincshangulat uralkodott a Nyírbátori Cipőgyárban. A háromnapos, kényszerből elrendelt munkaszünet után a dolgozók azért jöttek be munkahelyükre, mert azt remélték, hogy munkásgyűlés keretében végre megtudják, mi lesz a sorsuk. A várakozás után sem lettek okosabbak: sem a Pécsi Bőrgyár, sem a Fekete Bőr, sem pedig a szintén a gyárban tartózkodó, felszámolással foglalkozó hivatal képviselői nem adtak számukra megnyugtató információt. A reggel óta várakozó, joggal türelmüket vesztett dolgozók ezért úgy döntöttek, nem mennek haza addig, amíg valakitől kérdéseikre érdemi választ nem kapnak.

Húsz éve írtuk

2003. május 7., szerda

Álmatlan éjszaka után Buús az edző

A felmentett vezetőedzővel, Kis Károllyal a papírmunkákat rendezték el, Dajka László ügyvezető igazgatónak a városházán is jelenése volt, az NB I B-s labdarúgócsapat pedig délelőtt már edzett, és a gyakorlást már az űj trénernek „illett” megtartania. Nos, végül házon belüli megoldás született, vagyis az eddigi kapusedző, Buús György 2003. június 30-ig szóló megbízatást kapott a Nyírség-Spartacusnál. Ugyan a szakember nem rendelkezik a profi osztályokban megkövetelt A licences diplomával, ennek ellenére élvezi a bizalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában