Nyíregyháza

2023.05.21. 12:54

Méghogy nem a fejben dől el

–  Aki rendszeresen sportol, biztos érezte már a fejlődése egy ponton megrekedt, ennek okát nem pusztán a fizikai erőnlétben kell keresni, hanem a „fejben” is – hangzott el Fülöp Ákos előadásában a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyíregyházi képzési központjában a napokban. Fülöp Ákos a sport világából evezett át a pszichológiára, versenysportolók mentális felkészítésével foglalkozik.

 Elmondta, ha visszatekintünk az elmúlt három-négy olimpiai ciklusra, láthatunk egy paradigmaváltást, az új évezredben vége lett az individualista edzők korának, felváltotta a team-szemlélet. Rájöttek, hogy a sportoló mellé kell egy olyan szakértői csoport, amelyben több tudományterület képviselője (dietetikus, fizioterapeuta, és a sportpszpichológus) dolgozik azért, hogy segítsék a sportolót. Beszélt arról, hogy versenyhelyzetekben egy nagyon magas szintű és összetett lelki helyzettel kell megküzdeni, amelyben a szorongás az egyik élen járó faktor. Hozzátette: a legális teljesítményfokozásnak rengeteg kiaknázatlan területe van még, s megtanított a résztvevőknek egy egyszerű technikát, amit a laikusok is gyakorolhatnak önbizalomnövelésre, teljesítményoptimalizálásra. 
 

Az előadásról szóló beszámolónkat később olvashatják el, valamint a sportszakemberrel készült beszélgetés hanganyagát is hamarosan meghallgathatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában