Nyírbátor

2023.05.26. 17:30

Országos verseny az Éltesben - élesben bizonyíthatnak

A 45. tanévében járó intézmény nem véletlenül építette a szülinap tematikára az országos döntő feladatait.

– Az értelmileg akadályozott, vagy középsúlyos értelmi fogyatékkal élő gyerekeknek a verseny két napja alatt nemcsak a tanulási képességeiket kell megmutatniuk, hiszen abban nem mindenki tud 100 százalékot nyújtani, azonban vannak más képességeik – sport, kézműveskedés vagy a konyhai munkák – , amiben nagyon jól teljesítenek. Ezért úgy állítottuk össze a feladatsort, hogy az öt állomáson öt különböző tevékenységben versenyeznek. A tudás összeadódik és így alakul ki a végeredmény – mondta el lapunknak Szilágyi Zoltánné intézményvezető. A Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium két napon át ad otthont a XXXVII. Koncz Dezső Országos Tanulmányi Verseny országos döntőjének, amelyre 12, a regionális versenyeken legjobbnak bizonyult csapat vesz részt.

Az Éltes Mátyás intézmény diákjai a korábbi években kiválóan szerepeltek a regionális versenyeken, s az idén 45 éves iskolának – ahol 6-tól 23 éves korig látják el a fiatalokat – megtisztelő és egyben nagy szakmai elismerés is, hogy az értelmileg akadályozott gyermekeknek rendezett egyetlen tanulmányi verseny országos döntőjét Nyírbátorban rendezhetik meg. A házigazda – megőrizve ezzel a verseny tisztaságát – nem indult a selejtezőkben sem, ám a pénteki megnyitón bizonyították: tanulóik tehetségesek, ügyesek, mosolygósak és kedvesek. Produkcióik könnyeket csaltak a felnőttek szemében, kortársaik pedig hangos tapssal jutalmazták őket, és amikor a döntőbe jutott 12 csapat versenyzői megtöltötték a kulturális központ színpadát, felejthetetlen pillanata volt a ceremóniának.

– Azt kívánom minden versenyzőnek, hogy a tudása legjavát nyújtsa, bizonyítsák képességeiket és szerepeljenek jól a feladatok végrehajtásában – mondta köszöntőjében dr. Simon Miklós. A térség országgyűlési képviselője élményekkel és sikerekkel teli két napot kívánt a csapatoknak, a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt.

A gyerekek kitartó és szorgalmas munkával jutottak el a fináléba, így ők már nyertesek, régiójuk legjobbjai lettek.

„Büszke vagyok rád, képes vagy rá, fontos vagy, ne félj az lenni, aki vagy, bízz önmagadban” - hangzottak el a mondatok az élteses diákok előadásában. Tóthné Barna Júlia önkormányzati képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy ennek a nagy hagyományokkal rendelkező megmérettetésnek Nyírbátor ad otthont. Kiemelte, hogy az Éltes-iskola szerves része a városnak, nagyon fontos az a gyógypedagógia és oktató-nevelő munka, amit nagy elkötelezettséggel és elhivatottsággal végeznek a pedagógusok, az ott dolgozók. A város büszke az elért eredményeikre, a sikereikre, arra, hogy a döntő házigazdái lehetnek – fogalmazott.

Szilágyi Zoltánné intézményvezető a megnyitón felidézte a verseny névadójának Koncz Dezső gyógypedagógus emlékét, aki a Pest megyei kisegítőiskolák megyei főfelügyelője volt.

– Izgatottan vártuk a regionális versenyek végeredményét, mert akkor rajzolódott ki, hogy kiket láthatunk két napon át vendégül, kik között dől majd el, hogy az idén a tanulmányi verseny legjobbjainak bizonyulnak. Bízom benne, hogy a minél szélesebb körben megismernek bennünket, jó hírünket viszik szakmán belül és kívül is. Mindent megtettünk azért, hogy kiváló versenyt szervezzünk, csak azt kívánhatom: győzzön a jobb! – mondta megnyitóbeszédében, majd minden csapatot a színpadra szólítottak. Ezt követően az Éltesben pedig már élesben is elindult a verseny. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában