Nyíregyháza

2023.05.16. 12:13

Segítsük forintjainkkal a civil szervezeteket!

Május 22-éig van lehetőség arra, hogy nyilatkozzunk adónk 1 százalékáról.

Kiss András a sajtótájékoztatón

Forrás: KM

A mindennapi életünket átszövik a civil szervezetek. A teljesség igénye nélkül gondoljunk csak a biztonságunkat és a vagyonunkat védő polgárőrökre, a gyermekek gyógyítását és oktatását segítő alapítványokra, az utcára kidobott állatokat befogadó menhelyekre, a rendszeres mozgásunkat elősegítő sportkörökre. Az önkéntes alapon szerveződő, a közjóért tenni akaró szervezetek működéséhez pénzre van szükség, és nekik minden forint jól jön. Az esetükben is igaz az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy.
 

Több évtizede a magyar állampolgároknak is van lehetőségük arra, hogy a személyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlják civil szervezeteknek, illetve egyházaknak. Mindennek fontosságára kedden sajtótájékoztató keretében hívta fel a vármegye lakosságának figyelmét a Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ igazgatója, Kiss András.

– Európában először Magyarországon született meg ez a törvény, mégpedig 1996-ban. Az első évben, 1997-ben még csak civil szervezetnek lehetett felajánlani az adó 1 százalékát, később bővítették ki a támogathatók listáját az egyházakkal – adott egy kis történeti áttekintést Kiss András, majd így folytatta:

– Minden dolgozó magyar állampolgár, aki adóbevallásra jogosult, felajánlhatja adója 1 százalékát, a nyilatkozatban a civil szervezet adószámát kell feltüntetni. A megye minden adózó lakóját arra biztatom, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen forintjai segítik valamelyik civil szervezet munkáját. Aki nem nyilatkozik az 1 százalékról, a pénzt az állam kapja meg, s majd szétosztja a civil szervezetek között. Ezért kérek mindenkit, éljen a lehetőséggel, nyilatkozzon május 22-éig, hiszen valamennyiünk környezetében működik valamilyen civil szervezet. Ilyen szervezet a Civil Közösségi Szolgáltató Központot működtető Hierotheosz Egyesület is, mi is örömmel fogadjuk a felajánlásokat. A civil szervezetek nevében hadd köszönjem meg mindenkinek a 2021-ben felajánlott forintokat, amelyek nagymértékben hozzájárultak a civilek közösségteremtő munkájához.

Kiss András a sajtótájékoztató második részében a civil szervezetek kötelességeire is felhívta a figyelmet, ugyanis május végéig számviteli és adózási kötelezettségük is van, június 12-éig pedig a KSH várja az adatok küldését. Kiemelte, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2024-es pályázatainak kiírása októberben várható. Mint közismert, a NEA keretében évek óta egyszerűsített és összetett pályázatok segítik a civil közösségeket, amelyek bármikor kérhetnek segítséget a Civil Közösségi Szolgáltató Központtól. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában