Nyíregyháza

2023.05.18. 15:13

Vonzó az óvodapedagógusok pályája

Először rendeztek hallgatói karriernapot a leendő óvodapedagógusoknak és tanítóknak az egyetemen.

Forrás: Sipeki Péter

– Több évtizedes múltra tekint vissza a tanítóképzés Nyíregyházán. A hetvenes években létezett óvodapedagógus alapképzés a főiskolán, utána viszont hosszú szünet következett 2017-ig, azóta újra lehet jelentkezni erre az akkreditált képzésre. Nagy az igény, most is körülbelül kétszázan adták be az első helyes jelentkezésüket – mondta Imre Rubenné dr., az Óvó- és Tanítóképző Intézet intézetigazgatója. – Akik ezt a pályát választják, elhivatottak és a gyermekek szeretete vezérli őket. A hallgatóink el tudnak helyezkedni, van kereslet az óvodapedagógusok és a tanítók iránt. 

 A Nyíregyházi Egyetem Bessenyei György Pedagógusképző Központja és az Óvó- és Tanítóképző Intézete a felsőoktatási intézményben először szervezte meg az Óvodapedagógus és Tanító Szakmai Napot, ami egyúttal hallgatói karriernap is volt.

– Az óvoda és az iskola közötti átmenet általános kérdéseire kerestünk és adtunk választ ma. A hallgatók olyan új eljárásokat ismerhettek meg, amelyeket hasznosíthatnak a leendő hivatásukban. Próbáltunk a mentoroknak is praktikus információkkal szolgálni – jelentette ki dr. Márton Sára, a Bessenyei György Pedagógusképző Központ tanárképzési főigazgatója, a program védnöke.        

– A felvilágosodás korában Brunszvik Teréz azt vallotta, hogy „a nevelés teszi az embert, és az ember a hazát”. Egyetemünk hallgatói ennek az elvnek a nagykövetei. Nálunk színvonalas elméleti képzést kapnak, és a gyakorlatban válnak teljes értékű tanítóvá, óvodapedagógussá – közölte Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár.

A hallgatói karriernapon a PractiKid oktatásfejlesztő rendszert mutatta be Füzes Györgyi, a PractiWork Zrt. márkamenedzsere, ismertette a szakmai tapasztalatait. Dr. Szilágyi Barnabás pszichológus, főiskolai docens az OVPED óvodai adminisztrációs és fejlesztő programra hívta fel a figyelmet, míg Kokkonen Mónika, az INT-Solution Kft. régióvezetője a kreatív karriertervezéshez szolgált ötletekkel. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában