Balsa

2023.06.20. 14:28

Új, modern posta működik mától Balsán

Teljesen megújult formában, a postapartneri programban nyitották újra a postát.

Fotó: Pusztai Sándor

Verőfényes napsütésben adták át kedden reggel a térség első olyan postáját, amit a postapartneri program keretében önkormányzat működtet, a szolgáltatások a település közepén, jól megközelíthető helyen, egy modern kis épületrészben vehetők igénybe. Ahogy lapunkban is beszámoltunk róla, az energiaválság miatt a Magyar Posta Zrt. korábban úgy döntött, hogy ideiglenesen több posta működését is szünetelteti, majd közölték, nincs lehetőség ezek újranyitására – Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 20 szolgáltatóhelyet érintett a döntés. A társaság új partneri programot is hirdetett, hogy a szolgáltatásaik minél szélesebb körben elérhetővé váljanak. Ennek keretében lehetőséget biztosítanak arra, hogy a posták működtetésébe önkormányzatok, vállalkozások (élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) is részt vegyenek részt. Balsa önkormányzata is csatlakozott a programhoz, így új fejezet kezdődött a település lakóinak életében.

Somogyi Szilvia, Balsa polgármestere nosztalgikus hangulatban gondolt vissza azokra az időkre, amikor a posta több volt, min egy csekkbefizető hely, a falusi ember számára sajátos közösségi színtérként működött. – A levelek és a táviratok fontosak voltak, hiszen ezekből értesülhettünk például a távolra költözött rokonokról, barátokról – fogalmazott Somogyi Szilvia. – Gyermekeink már nem ebben a formában keresik a kapcsolódási pontokat, és mi is keressük a gyorsabb, internetes ügyintézési lehetőségeket, mégis úgy gondolom, hogy Balsán létfontosságú, hogy a posta működjön, szolgáltatásokat nyújtson. A helyiek most fellélegezhetnek – fogalmazott a polgármester, és hozzátette: hatékony az együttműködés a Magyar Posta Zrt.-vel, hiszen csak egyetlen nap volt, amikor az átállás miatt nem voltak elérhetők a szolgáltatások. 

Fejlődő vidék

 Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő a megnyitón azt mondta, mindig küzdeni fog azért, hogy a vidéki élet jó élet legyen, hogy legyenek szolgáltatások, közösségi terek, és azt érezzék az emberek: megbecsülik őket. – Balsát mindig egy kis ékszerdoboznak tartottam. Fontos a helyi gazdaságfejlesztés, hogy az embereknek legyen munkájuk, ami elfogadható jövedelmet biztosít, amiből meg lehet élni. Tíz év alatt egymillió új munkahely jött létre Magyarországon. A közfoglalkoztatottak száma csökkent, hiszen sokan az elsődleges munkaerő-piacon találtak munkát. A helyi infrastruktúra fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk, mert fontos, hogy rendben legyenek a közintézmények, az utak, a járdák. Ez a posta nem csak egy befizetőhely, hanem közösségi térré is válik, ahol egy kicsit beszélgethetnek is a helyiek. Ami még nagy lehetőséget rejt magában, az a turizmus: szeretnénk, ha felfedeznék mások is, hogy milyen szép ez a környék, milyen attrakciók vannak itt. Kiemelt turisztikai övezetben van Balsa, ez az ágazat a munkavállalók 10 százalékát foglalkoztatja az országban. Sokszor összehasonlítják a városokat a vidékkel, kisebb falvakkal, azért fejlesztjük a vidéket, hogy az itt lakók jól érezzék magukat és egyre jobban éljenek – fejtette ki az országgyűlési képviselő

 Kiss Ferenc elsőként vette igénybe reggel 8 órakor az új posta szolgáltatását. – Minden hónapban itt fizetem be a tv- díjat és egyéb csekkeket is. Mi nem szeretnénk átállni az internetes fizetésre, maradunk a csekkeknél. Nagyon szép az új épület, ez közelebb is van egy kicsit hozzánk – tette hozzá.

Takács Norbert 2016-tól postás, korábban Nyíregyházán és Ibrányban dolgozott. – A szolgáltatások ugyanazok, mint eddig, csak egy szebb, modernebb épületben vagyunk, és immár az önkormányzat alkalmazásában állok. Naponta 40-50 ember is megfordul itt, hó elején többen jönnek, amikor csekkeket kell fizetni, a hónap végén kevesebben. Nagyon gyors volt az átállás, így nem maradtak hosszú ideig szolgáltatás nélkül a helyiek – mondta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában