Tiszaeszlár

2023.07.15. 19:00

Hagyományok és nyüzsgés Tiszaeszláron

Már 22. alkalommal rendezték meg a nagy tömeget vonzó aratónapot.

Lengyel Nóra

Fotó: Gazdag Mihaly

Zsúfolásig megtelt az Ádám kert kicsikkel és nagyokkal, hiszen mindenki talált magának szórakoztató programot. Az aratónap a Magyar Királyi Koronaőrség bevonulásával kezdődött, akik a Szent Korona hiteles másolatát vitték fel a színpadra.

Vajda László, Tiszaeszlár polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy Péter-Pál napján, június 29-én szakad meg az élet gyökere. A Kárpát-medencében, a Szent Korona területein kezdődik meg az aratás, a gabona betakarítása.

– Szükség van arra, hogy megmutassuk, felelevenítsük, hogy milyen fáradtságos munka egy kiló kenyér elkészítése – fejtette ki a polgármester. – Sok embernek természetes, hogy reggelre friss kenyér van a boltok polcain. Azonban ez a kenyér a felébe se kerülne, ha megtanulnánk kovászt készíteni, és helyben őrölt búzaszemekből magunknak sütnénk meg a kenyeret. Egyre kevesebben tudják már a mai világban, hogy hogyan néz ki egy búzaszem. Én az öregektől úgy tanultam, hogy a búzaszemeken van egy arc, ami Szűz Mária arcmása. A búzaszemeken van egy vágás, amely kettéosztja a szemet, a szeméremhez hasonlítják. Szem, szemérem, élet, megújulás, ezt jelenti a búza. A kommunizmus idején a búzatermelők mindent elkövettek, hogy Szűz Mária arcától megszabadítsák a búzaszemet, természetesen nem sikerült. Ez a búzaszem elmondhatja, hogy fagyos földbe tesznek, éles kaszával levágnak, kövek között megőrölnek, lángok felett megsütnek, és mégis azt mondják rám, hogy én vagyok az élet – mesélte a polgármester, majd kifejtette: nagy megtiszteltetés, hogy a Szent Korona Tiszaeszlárra látogatott, és a korona történelméről tartott egy rövid előadást.

 

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy a Szent Korona az államiságot, a kereszténységet, és a magyarságunkat is jelképezi.

– Tiszaeszlár büszke a hagyományaira, ápolja az életmódot, azt a mezőgazdasági munkát, amit marokszedésnek, kaszálásnak vagy aratásnak nevezünk. Büszke, ápolja és őrzi ezeket a hagyományokat, hogy a felnövő nemzedék is megismerje apáik, nagyapáik, dédapáik világát. Mivel ismeri múltját, érti jelenét, és vannak tervei is Tiszaeszlárnak, ezért van jövője is, van egy olyan pályakép előtte, ami azt biztosítja, hogy jó itt élni. A vidéki lét is lehet értelmes és megfelelő, ha megvannak a céljaink. Ha egy ilyen aratónapon leülünk egy asztalhoz beszélgetni, jobban megismerjük egymást, megismerjük a másik ember örömét, gondját, az ő gondolkodását. Ha megértjük egymást, akkor közösen tudjuk tervezni a jövőt, közösen tudunk méltóságot adni a másik embernek – fogalmazott sz országgyűlési képviselő, és kifejtette: Tiszaeszlár egy ilyen település, ahol odafigyelnek egymásra, megbecsülik a munkát, a hagyományokat, és van egy határozott jövőképük.

 

A beszédek után a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, majd Vajda László büszkén adta át dr. Vinnai Győzőnek a díszpolgári címet, aki hozzájárult Tiszaeszlár anyagi és szellemi értékének gyarapodásához, a település tekintélyének és jó hírnevének növeléséhez is. A polgármester hosszasan méltatta dr. Vinnai Győzőt, felsorolta, hogy milyen sokat tett a település fejlesztése érdekében, hiszen évekkel ezelőtt óriási lemaradásban volt Tiszaeszlár a többi településhez képest. Azonban 2020-tól folyamatosan újulnak meg a belterületi utak, járdák, felújították a ravatalozót, új falubuszt kapott a település, megújult az önkormányzati hivatal épülete és a konyha is. Folyamatban van az óvoda bővítése, a faluközpont kialakítása, és új piac is épül. Mindez nem ment volna dr. Vinnai Győző támogatása nélkül.

Az országgyűlési képviselő meghatódva vette át a kitüntetést, és elmondta, óriási megtiszteltetés ez számára.

– Itt nemcsak fejlesztésekről van szó, hanem itt barátokra találtam, akik saját erőből egy jó jövőképet vázoltak fel. Nekem az volt a dolgom, hogy ezt segítsem, és hozzájáruljak ahhoz, hogy Tiszaeszlár egy élhető, szerethető település legyen, és a fiatalok is akarjanak itt maradni. Biztos vagyok abban, hogyha a tiszaeszlári emberek sikeresek, az önkormányzat, a vállalkozók, gazdák is sikeresek, akkor egy térség, a vármegye és az ország, a nemzet is sikeres – fogalmazott dr. Vinnai Győző és hozzátette: büszke arra, hogy viheti Tiszaeszlár jó hírét szerte az országban, és bemutathatja, hogy hogyan fejlődik a térség.

A történelmi egyházak képviselői megszentelték, megáldották az új kenyeret, majd a színpadon beindult a fergeteges programkavalkád. Először az Igrice Néptáncosok és a Kisigrice Táncegyüttes ropta a táncot, majd Tiszaeszlári óvodások műsora után Navratil Andrea népdalénekes Demeter László koboz kíséretében középkori muzsikával tisztelgett a Szent Koronának.

Jó ebédhez szólt a nóta Szabó Sándor nótaénekessel. Nem maradhatott el a habparty, Elite zenekar, Dívák-koncert, extrém motoros show sem, az est sztárfellépőjét is nagyon sokan várják: Szikora Róbert és az R-GO élő koncertjén bulizhatnak az érdeklődők. Mindeközben egész nap népművészeti vásár, lovaskocsikázás, arcfestés, csillámtetkó, népi játékok, kosaras körhinta, ugrálóvárak is várták a kicsiket és nagyokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában