Nyíregyháza

2023.08.31. 16:02

Népszerűsítik a kerékpáros közlekedést

Jó cél érdekében akár kölcsön is kérhető a vármegyei önkormányzattól az öt bicikli.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Papp Csaba vármegyei jegyző ki is próbálta csütörtökön azokat a kerékpárokat, amelyeket egy határokon átnyúló pályázati támogatásból vásárolt az önkormányzat.

– Szemléletformálási célokat szolgálnak a kerékpárok, nem csak a munkatársaink körében, hanem külső szervezeteknek is szívesen kölcsön adjuk ezeket, mert szeretnénk a zöld szemléletet, mobilitást, a környezetbarát és egészséges közlekedést népszerűsíteni minél szélesebb körben – mondta a beszerzés fontosságáról és céljáról az elnök. Példaként pedig egy olyan iskolai csoportot említett, ahol ha hiányzik négy-öt bicikli, hogy a csapat együtt tekerhessen, akkor szívesen segít a „kölcsön kétkerekűekkel” a vármegyei önkormányzat.

– A magyar, ukrán, román és szlovák közös együttműködési program részeként – amit az unió is támogatott – a most megvásárolt két elektromos és három hagyományos kerékpáron túl arra is volt lehetőség, hogy a határ túloldalán, Kárpátalján egy kisebb kerékpárutat is megépíthettek, amivel az ottani zöld közlekedést is segítjük – fogalmazott Seszták Oszkár, aki a programról is beszélt. – Sokkal szélesebb aspektusból vizsgáltuk a határok átjárhatóságát, a közlekedési kapcsolatokat, a vízi átkelés lehetőségeit. Ezeket szeretnénk a következő években – minden bizonnyal csak az orosz-ukrán háború befejezését követően – minél jobban hasznosítani az infrastruktúrafejlesztésben, a határon átnyúló mobilitás érdekében.

Addig is fontos cél a határ mindkét oldalán a környezetet kevésbé szennyező közlekedési formákat népszerűsíteni – tette hozzá a vármegyei közgyűlés elnöke, s mint elhangzott, a járművek értéke több mint 2 millió forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában