Nyíregyháza

2023.09.01. 14:00

Első nap az iskolában: Csenge magabiztos lépései

A nyíregyházi Hock Csengét elkísértük az első iskolai napjára

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Szeptember első napján hivatalosan is véget ért a nyári szünet, országszerte becsengettek, több ezer első osztályos kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait. Lapunk most mégis csak egy kislányra fókuszált, mégpedig a nyíregyházi Hock Csengére, akit elkísértünk első iskolai napjára.

– Nem izgult különösebben, csak a tolltartót nem találtuk előző este – mondta a családi házuk előszobájában péntek reggel Hockné Dobos Adrienn, miközben éppen Csenge cipőjét igazította meg. A kislány számára nagy nap volt a pénteki: végre elmondhatta magáról, hogy nővéréhez, Sárához hasonlóan ő is általános iskolás.

– A férjemmel a „rutinos” szülők nyugalmával készülődtünk, és Csengén sem éreztem különösebb feszültséget az elmúlt napokban. Már két éve szinte minden nap elkísérte testvérét az iskolába, így találkozott már a leendő tanító nénikkel, a családi és a sportrendezvények alkalmával sokszor járt a suliban, így örömmel várta, hogy ő is a Kertvárosi Általános Iskola tanulója legyen. Amikor iskolaválasztás előtt álltunk, nagyon fontos szempont volt, hogy családias légkörben töltsék a gyerekek a mindennapjaikat. Csengének ugyanaz a tanító néni lesz az osztályfőnöke, mint aki Sárának volt, így tudjuk, hogy jó kezekbe kerül. Sokat volt velünk, amikor Sárával tanultam, egyesével számolni például már egész ügyesen tud, és a nevét is szépen leírja. Sára többször mondta, hogy Csengével már ketten is el tudnak menni az iskolába, nem kellünk mi, de azért ezzel várunk egy pár évet... – fogalmazott már az udvaron Hockné Dobos Adrienn, majd segített lányainak megkötni a bukósisakot: az iskoláig vezető rövid utat ugyanis rollerrel tették meg.

Az osztályteremben Kalocsai Erika osztályfőnök és László Eszter osztálytanító fogadták a gyerekeket.

– Harmincan leszünk az 1/b. osztályban, és mi vagyunk a „bébi baglyok”. Ha már szépen olvasunk, számolunk és írunk, akkor „bölcs baglyokká” válunk. Néhány elsőst már ismerek az iskolacsalogató rendezvényekről – mondta lapunknak az új elsősökkel és a szüleikkel zsúfolt tanteremben Kalocsai Erika, akinek akadt dolga bőven: nem egy gyereknél törött el a mécses, így a tanító nénik részéről szükség volt egy-két bátorító szóra. Miután megnyugodtak a kedélyek, Erika néni elkiáltotta magát: kettesével sorakozó! Az apróságok szót fogadtak, majd közösen átsétáltak a tantermükből a tornaterembe, ahol nyolc óra után pár perccel elkezdődött az évnyitó ünnepség – természetesen az elsősök szüleinek vigyázó tekintette mellett.

– Minden rendben? Nem izgulsz? – kérdeztük még a tornaterembe menet Csengét, aki Erika néni kezét szorongatva, a sor elején sétált. – Nem – jött a rövid, de határozott válasz.

– Varázslatos év lesz az idei, hiszen minden nap tanulni fogtok valami újat. A tanító nénik legnagyobb vágya, hogy megtanuljatok írni, olvasni és számolni is – köszöntötte az új elsősöket Horváthné Reményi Lívia tagintézményvezető-helyettes.

– Sok meglepetéssel és élménydús programokkal készülünk az idei tanévben – ezt már az tanévnyitó ünnepség (melyet versek, dalok és néptáncfellépés is színesített)után mondta lapunknak a Kertvárosi Általános Iskola intézményvezetője. Gyula Szabolcs kiemelte, újabb sportággal bővül náluk a paletta, így ettől a tanévtől a szivacskézilabda, a foci, a tollaslabda, a kungfu, a jóga, a torna, a sakk és a néptánc mellett helyet kap a gyerekfitness, illetve a lány és a fiú kosárlabda is. Hozzátette, az idén is szerveznek angol nyelvvizsgára felkészítő szakköröket. – Egy rendkívül lendületes, fiatal tantestület neveli, oktatja szeretettel, türelemmel kertvárosi diákjainkat. Abban a manapság egyedülállónak tekinthető helyzetben vagyunk, hogy tizenegy férfi pedagógussal rendelkezünk a sajnos kissé elnőiesedett pályánkon. A szakmaiság mellett számunkra nagyon fontos, hogy gyermekeinket rendezett, szemet gyönyörködtető virágos környezet, a szép tantermek, modern taneszközök fogadják ebben a tanévben is – mondta Gyula Szabolcs, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményének vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában