Nyíregyháza

2023.09.14. 16:43

Húsz éve a rock véráramában

Régi kedvenceivel, példaképeivel áll színpadra a Radar zenekar.

Szon.hu

Alig néhány nap, és a Sóstói Múzeumfalu rockfesztivállá alakul át. A nyíregyházi skanzenben szeptember 16-án, szombaton négy zenekar bizonyítja, hogy a rock örök és halhatatlan: 17.30-tól Szekeres András és Barbaró Attila, a Junkies tagjai adnak akusztikus koncertet, őket váltja a kisvárdai Radar, majd jönnek a veteránok, este nyolctól a 75 éves Deák Bill Gyula és zenekara, tíztől a négy évtizedes Pokolgép rengeti meg a portákat.
A rockfesztivál beharangozó sajtótájékoztatója előtt beszélgettünk Mák „Maku” Istvánnal, a Radar frontemberével többek között arról, hogy a banda jövőre lesz húsz­éves.

Jubileumi év jön

– A tervek szerint jövő nyáron indul a jubileumi turnénk, emellett új lemezzel készülünk, és titkos vágyunk, hogy egy koncert DVD-t is megjelentessünk. Mindent elkövetünk, hogy emlékezetessé tegyük a kerek évfordulót, ami nem sok zenekarnak adatik meg.
A Radar 2004 végén, az ünnepek alatt alakult meg szóban, az első próbára pedig 2005 januárjában került sor.

– Ahogy mindenki más, eleinte mi is a kedvenc előadóink feldolgozásait játszottuk, majd elkezdtünk saját dalokat írni. Az első lemezünk, az Új hajnal 2010-ben jelent meg, és nagyon jól fogadta mind a közönség, mind a szakma. A Radar bekerült a hazai rockzene vérkeringésébe, nagyon sok felkérést kaptunk, egymás után jöttek a koncertek, motoros találkozók, zenei fesztiválok. Igyekeztünk megfelelni a saját és a rajongói elvárásoknak, ezért két-három évente érkezett az új korong – idézte fel Maku, s hozzátette: a tempóból máig sem vittek vissza.

Rengeteg a mérföldkő

A kisvárdai együttes számos határon túli fellépést is maga mögött tudhat, koncerteztek Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Angliában, Olaszországban, Franciaországban.
– Nagyon sok a mérföldkő, ezeket a történeteket – ha még létezünk – összegyűjtjük a 25. évfordulónkra, és talán könyv formájában ki is adjuk – játszott el a gondolattal a Radar énekese.
Kérdésünkre, hogy milyen érzés azokkal a legendákkal egy színpadra állni, akiknek a zenéjén felnőttek, Maku elárulta: óriási élmény a fiatalkori példaképekkel közösen közönség elé lépni, alkalomadtán együtt zenélni velük.
– Nagy elégtétel. Bizonyítja, hogy jó úton járunk.

 CsA

Borítókép: Jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a kisvárdai Radar | Fotó: a zenekar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában