Nyíregyháza

2023.10.17. 07:29

Madárvendégség az őszi Szelkó-tónál

A rozsrétszőlői madárgyűrűző bázisra várják a családokat.

Csáki Alexandra

Meggyűrűzött erdei fülesbagoly

Fotó: Nagy Tibor

Madárgyűrűzésre hívja a természet és az élővilág szerelmeseit, valamint a kikapcsolódni vágyókat az E-misszió egyesület október 19–23. között a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, október 21-én, szombaton pedig családi nappal kötik össze.

Visszatérők, új látogatók

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője és az E-misszió egyesület hagyományosan novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett.

A sok-sok éve megrendezett késő őszi madártalálkán várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok, mint a királykák, a fakusz, az ökörszem vagy éppen a veréb méretű kis fakopáncs. A sok vonuló faj mellett újonnan érkező téli vendégeink – süvöltők, fenyőpintyek – is láthatók, de került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, egerész­ölyvre, erdei fülesbagolyra is.

– Mindig kíváncsian várjuk, visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, esetleg – hiszen ilyenre már többször is volt példa – befogunk-e egy távoli országban, sok száz kilométerre megjelölt példányt – árulta el dr. Szigetvári Csaba. Az E-misszió elnöke hozzátette: az október-novemberi többnapos madarásztáborban általában 200–250 madár lábára kerül gyűrű és 15–20 korábban gyűrűzött példányt fognak vissza. A 2021-es év váratlan rekordot hozott: ekkor 686 madarat gyűrűzött meg Petrilláné Bartha Enikő ornitológus.

A szombati családi nap programja 8 órakor kezdődik a Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázison. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában