2023.12.31. 06:25
Szerencsehozó ételek szilveszterkor és az újév első napján
Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, de szilveszter éjszakáján és az újév első napján rengeteg hiedelem előkerül nemcsak idehaza, hanem szerte a világban. A mindemgette.hu oldal segítségével összeszedtünk néhány ételt, melyeknek misztikus jelentőségük van, ha az év utolsó napján az asztalra kerülnek.
Mindmegette.hu
Forrás: Illusztráció: Shutterstock
Szerencsehozó malacsült
A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik malacsült fogyasztásával, ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet.
A káposzta állítólag pénzt hoz a házhoz, mármint az USA-ban hiszik ezt, azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra.
A siker és pénz mellé hosszú életet is kívánunk ilyenkor, a japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor.
Itthon azt mondjuk, hog y ahallal elúszik a szerencse, ezért nem való szilveszterkor és újév első napján a menüsorba. A svédek viszont úgy gondolják, annyi pénzük legyen, amennyi pikkeje van a halnak. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.
Borsó, bab, lencse
Úgy tartja a szilveszteri mondás, hogy amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Újév napján együnk lencsét, babot, vagy bármilyen más, apró szemes ételt, hiszen fogyasztása bőséget, szaporaságot és gazdagságot – szerencsét – hoz. Lencséből levest, főzeléket, de salátát is készítenek a sültekhez itthon, az olaszok pedig kolbásszal kevert lencsét esznek.
Tizenkét szem szőlő, mazsola
Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz. Nálunk inkább farsangi jellegzetesség, de máshol az étkezések végén a fánkok a szilveszteri menük oszlopos tagjai.