Szilveszter

2023.12.31. 06:25

Szerencsehozó ételek szilveszterkor és az újév első napján

Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, de szilveszter éjszakáján és az újév első napján rengeteg hiedelem előkerül nemcsak idehaza, hanem szerte a világban. A mindemgette.hu oldal segítségével összeszedtünk néhány ételt, melyeknek misztikus jelentőségük van, ha az év utolsó napján az asztalra kerülnek.

Szon.hu

Mindmegette.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Szerencsehozó malacsült

A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik malacsült fogyasztásával, ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet.

A káposzta állítólag pénzt hoz a házhoz, mármint az USA-ban hiszik ezt, azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra.

A siker és pénz mellé hosszú életet is kívánunk ilyenkor, a  japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor.

Itthon azt mondjuk, hog y ahallal elúszik a szerencse, ezért nem való szilveszterkor és újév első napján a menüsorba. A svédek viszont úgy gondolják, annyi pénzük legyen, amennyi pikkeje van a halnak. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

Mindmegette.hu
Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Borsó, bab, lencse

Úgy tartja a szilveszteri mondás, hogy amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is. Újév napján együnk lencsét, babot, vagy bármilyen más, apró szemes ételt, hiszen fogyasztása bőséget, szaporaságot és gazdagságot – szerencsét – hoz. Lencséből levest, főzeléket, de salátát is készítenek a sültekhez itthon, az olaszok pedig kolbásszal kevert lencsét esznek.

Mindmegette.hu
Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Tizenkét szem szőlő, mazsola

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.  Nálunk inkább farsangi jellegzetesség, de máshol az étkezések végén a fánkok a szilveszteri menük oszlopos tagjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában