Kisvárda

2023.12.09. 07:00

Valódi gyöngyszem a Besiben

Az Arany János Tehetséggondozó Program immár 21 éve működik a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban.

Csáki Alexandra

Fotó: iskola

– Alapvető céljai már a kezdetekkor meghaladták korukat – út a felsőoktatásba, emelt szintű érettségi, közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga, ECDL vizsga, jogosítvány, egyéni fejlesztés, komplex tehetséggondozás, önismeret, pályaorientáció, tanulásmódszertan –, országosan és nemzetközi szinten is ismerik, elismerik. A tanulók belső motívumainak megtartását, a tanulási hajlandóságot, a szociokulturális hátrányok leküzdését tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetésével, rendszeres és eseti szociális, étkezési és utazási támogatással segítjük. A program olyan kapukat nyit, olyan lehetőségeket kínál, melyek segítségével a fiatalok szemléletmódja, a világról alkotott képe, gondolkodásmódja formálódik. Mindezt az intézmény pedagógusai nagyfokú szakmai és szociális érzékenységgel, összehangolt nevelőmunkával segítik. Intézményünkben a hozzánk érkező AJTP-s tanulók sokszínűségét meg tudjuk tartani, az iskola profiljából adódóan bármely tehetségterületen ki tudnak teljesedni, legyenek azok humán vagy reál tudományok, sport vagy művészet – sorolta dr. Konc Gábor igazgató.

– Az összesen közel 700 volt és jelenlegi „aranyos” diákunk tanulmányi és versenyeredménye, nyelvvizsgáik magas száma, emelt és középszintű érettségi eredményeik, szakmai és magánéleti sikertörténeteik mind a program létjogosultságát bizonyítják. Az eddig végzett tanulók több mint 90 százalékát vették fel valamely felsőoktatási intézménybe, köszönhetően az öt éven át tartó tudatos szakmai munkának, az iskola és a kollégium együttműködésének, az odafigyelésnek, egyéni törődésnek. Pályaorientációjukat tekintve nagyon változatos, sokszínű a kép: pedagógia, pszichológia, szociálpedagógia, orvostudomány, informatika, pénzügy, közgazdaságtan, építészet, jog, nemzetvédelem, közigazgatás. Felsorolni is szinte lehetetlen, hogy mennyiféle tanulmányi, sport vagy művészeti megmérettetésen vettek és vesznek részt tanulóink. A legrangosabb, felsőoktatási felvételi plusz pontokat is érő versenyek közül az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, a Kutató Diákok Mozgalma, a Tudományos Diákkörök nemzetközi konferenciája, Diákolimpiák sora, amelyen sikeresen szerepeltek AJTP-s tanulóink – sorolta büszkén az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában