Helyi közélet

2024.01.31. 10:05

Bicentenáriumok a legújabb Szemlében

Szon.hu

A Szemle címlapja

Fotó: KM-reprodukció

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő személyiségének munkásságát mutatja be születésének 200. évfordulója alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle tavalyi utolsó száma, mely most jelent meg. Madách Imre fő műve, „Az ember tragédiája” a magyar drámairodalom egyik legismertebb darabja, de a kilenc tanulmány – amely a Szemle és a Móricz Zsigmond Könyvtár májusban rendezett konferencia-előadásainak szerkesztett változata – nem csak erről szól; sokoldalúan ismerteti a költő, író, politikus életművét. 

Érdekes elemzések 
A folyóirat a továbbiakban két gondolatébresztő elemzést közöl „Kölcsey 200” összefoglaló címmel. Ezek aktualitása, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve tette közzé „Hymnus” kéziratát, valamint a közelmúltban új eredmények is napvilágra kerültek a költő-politikus nyelvtudósi munkájából. A tanulmányok sorát két nyíregyházi ihletésű zárja: az 1892-ben Alpár Ignác tervei alapján épült evangélikus általános iskola történetét részletezi az egyik, kiemelt figyelemmel a látványos díszteremre. A sort szubjektív várostörténeti emlékezés zárja, amelyből egyaránt érződik a szerző város iránti sok évtizedes vonzalma, és gazdag témaismerete. 
Marik Sándor 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában