Nyíregyháza

2024.03.21. 07:00

A fizika rocksztárja, aki elvarázsolja a diákokat

Tóth Pál bebizonyítja, hogy a fizika nem egy száraz, képleteken alapuló, elvont, virtuális világ.

Csáki Alexandra

Tóth Pál látványos kísérletekkel igyekszik felkelteni a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt

Fotó: Gazdag Mihaly

Képzeljünk magunk elé egy fizikatanárt! Milyennek látjuk gondolatban? Fehér köpenyes, szemüveges, esetleg kopaszodó? Nos, Tóth Pál egyáltalán nem ilyen, leginkább egy korosodó rockzenészre hasonlít göndör, őszülő hajával, szakállával, karcos hangjával és elektromos gitárjával, amit gondosan behangolt a keddi show előtt is. A kicsit sem hétköznapi tanár, aki kisbuszával járja az országot, és Gördülő energia című bemutatójával diákok százezreinek bizonyította be, hogy a fizika igenis érdekes és izgalmas, ezekben a napokban Nyíregyházán és a környékén „varázsol”, látványos kísérleteit pedig ámulat és taps kíséri.

Egyszemélyes show

– Az első rendhagyó fizikaórát tizenhét évvel ezelőtt tartottam meg, azóta közel 2500 helyszínen igyekeztem felkelteni a gyerekek érdeklődését a természettudo­mányok iránt. A bemutatókra cseppfolyós nitrogénnel, Tesla-transzformátorral, hangtani kísérletekkel, elektromágneses jelenségekkel, ködképzéssel, kisebb robbantásokkal készülök. Természetesen a hatás nem marad el – árulta el a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott show előtt Tóth Pál.

A pedagógus szerint az iskolai órákon vagy van idő és eszköz a kísérletekhez, vagy nincs, pedig ezek adják hozzá a tantárgyhoz azt a pluszt, ami miatt a diákok felfedezik a természettudományok szépségét.

A Gördülő energia program a Magyar Villamos Művek támogatásával jut el az oktatási intézményekbe, Tóth Pál pedig oda megy, ahova hívják. A kilencvenes években a Csodák Palotájában dolgozott, közel két évtizede pedig egyszemélyes bemutatójával járja hazánkat. Ez idő alatt közel 400 ezer fiatalhoz vitte el rendhagyó fizikaóráját. S hogy milyen visszajelzéseket kap?

– Szemtől szemben nagyon ritkán mondják el a véle­ményüket a diákok, egymás között és otthon azonban valószínűleg szóba kerül a ­bemutató. Amikor néhány évvel ezelőtt eltörtem a ­lábam, a kórházban a vizit után egy nővérke odajött hozzám, hogy elmondja, belenézett az előadásomba, ugyanis a lányai egy gimnáziumi nyílt napon felvették videóra a ­kísérleteket és megmutatták neki. Elárulta, hogy ha abban az iskolában tanítottam volna, oda íratja a gyermekeit.

A mindennapjaink része

– Nem is olyan régen ellátogattam egy suliba – folytatta –, ahol az egyik pedagógus, aki anno, hetedik osztályos korában látta a bemutatómat, most fizikát tanít. Persze, ezek nem mindennapos történetek, de jó érzés tudni, hogy igenis hatnak a tizenévesekre a rendhagyó óráim. Ha már egy-két gyerek érdeklődését felkeltem, ha maroknyian megértik, hogy a fizika nem egy száraz, képleteken alapuló, elvont, virtuális világ, hanem a mindennapjaink része, elégedetten megyek haza Szentendrére – jegyezte meg Tóth Pál. A tanár a kísérletek mellett belecsempészi az előadásába Pitagoraszt, Teslát és Edisont, és számos tudománytörténeti érdekességgel is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában