Tarpa

2024.03.25. 10:16

Esze Tamás Rákóczija (képek)

Premier előtti ősbemutatót tartottak vasárnap Tarpa főterén.

L. Tóth Lajos

Forrás: Fotók: Wachteinheim József archívuma

A Genius Loci, azaz a hely szelleme magával ragadott bennünket a Rákóczi-szabadságharc bölcsőjében, az egykori első zászlóbontás helyszínén, Tarpán – fogalmazott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő vasárnap este. Hogy miért épp akkor és ott, az korántsem a véletlen, hanem a gondos időzítés és a profi szervezőmunka eredménye.

Esze Tamás (aki 1666. november 30-án született Tarpán) legendás alakja volt a Rákóczi-szabadságharcnak. Ő volt a sereg első ezredese, és az egyetlen jobbágyi származású, jobbágysorban élő tiszt, aki elérte a brigadérosi rangot. Nagyon fontos szerepe volt a mozgalomban: „talpasaival” helyt állt a csatákban, nélküle nem robbant volna ki a Rákóczi-szabadságharc. A vezérlő fejedelem 1708. március 24-én nemességet adományozott neki és családjának. E dátumnak az évfordulóján tartották Tarpa főterén az Esze Tamás Rákóczija szabadtéri előadás premier előtti ősbemutatóját. 

Dr. Hoppál Péter kormánybiztos méltatta a nap jelentőségét, Esze Tamás nagyságát, a szervezők igyekezetét. Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere volt a rendezvény fő katalizátora, a meghívására érkezett hozzájuk a Nemzeti Lovasszínház Pintér Tiborral és Sasvári Sándorral: az Esze Tamás Rákóczija premier előtti ősbemutató előadást vitték színre a községháza előtti, földdel feltöltött részen.

– Külön örültem annak, hogy a fehérgyarmati Szabó András lovas udvara is bekapcsolódott a produkcióba. Különleges élmény volt – fűzte hozzá dr. Tilki Attila.

Pintér Tibor akaraterejét példázza, hogy törött bokával is fellépett. A Nemzeti Lovas Színház vezetője a jubileumi gálaműsorukon sérült meg: az előadás közben elengedett alatta egy fémszerkezet, így lezuhant, és súlyos lábsérülést szenvedett. Vasárnap azonban ő is részese volt a premier előtti ősbemutatónak, ami katartikus élményt jelentett minden szereplőnek és a közönségnek egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában