TV

2024.03.15. 11:23

Harmincöt esztendős a helyi tévék egyesülete

A Nyíregyházi Televízió az ország egyik legrégebben működő helyi médiuma, számos ragos elismerést kapott már.

L. Tóth Lajos

A Nyíregyházi Televízió az ország első helyi televíziói között kezdte meg működését 1985 márciusában

Alapításának 35. évfordulóját ünnepelte a budapesti Néprajzi Múzeumban a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE), melyen az egyesület tagjainak képviselői, valamint az egyesület partnerei vettek részt. Az MTVA megbízható gyártóbázisának számító Nyíregyházi Televízió is képviseltette magát a rendezvényen.

Lovass Tibor, a 94 helyi televíziót tömörítő egyesület elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a helyi televíziókat megalakulásakor a demokrácia letéteményeseiként emlegették, ma pedig a demokrácia őrzőiként tartják számon. Hozzátette, a helyi média dokumentál, alkotásai a nemzeti örökség részét képezik, a helyi televíziók közösséget építő és közösséget fenntartó szerepe kiemelkedő. Lovass Tibor hangsúlyozta, a helyi televíziók az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődtek, számos cég ma már médiacentrumként működik; hírportált, rádiót is működtet, valamint nyomtatott lapot is kiad. Közölte, az egyesület tagtelevíziói több mint 1700 embert foglalkoztatnak. 

A jubileum alkalmából a Helyi Televíziók Országos Egyesülete megalapította a Nemeskürty István-díjat, melyet

első alkalommal Kollarik Tamás producer, filmrendező, a Médiatanács korábbi tagja kapott meg az elmúlt két évtizedben a magyar film és a helyi televíziózás érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

A díjat Lovass Tibor mellett Nemeskürty Harriet, a Kossuth-nagydíjas író lánya adta át – olvasható a HTOE közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában