Album készül

2020.04.21. 13:00

Foreland: örömzene a négy fal között is

A Foreland együttes albumkészítésre használja fel a fellépésektől mentes időszakot.

Maradok. Nem is akárhol: otthon. Ez a sokat ismételt mondat nem hiába köszön vissza mindenhol – ez most a praktikus, a javasolt, a követendő cselekedet. A Maradj otthon! kampányba számos énekes és előadó beszállt, amibe tökéletesen beleillik a Foreland együttes Maradok című „karanténdala” is.

– A jelenlegi helyzethez mindenki másképpen viszonyul. Van, aki vevő az ilyen tartalmakra, más hallani se akar erről. Úgy indultunk neki, hogy mindenkinek nem fogunk tudni megfelelni, lesz majd, akinek nem fog tetszeni. Kicsit meglepődtünk mi is, hogy nagyon pozitív visszacsatolásokat kaptunk – említette Moravszki Ákos, az együttes frontembere. – Sokan írtak nekünk a platformjainkon, vagy kerestek meg direkt üzenetekben azzal, hogy sikerült mosolyt csalnunk az arcukra. Úgy gondoljuk, ez annak köszönhető, ahogyan hozzányúltunk a témához. Igyekeztünk más megvilágításba helyezni és azt az élethelyzetet lefesteni, amivel jelenleg sokan küzdenek otthon. Hogyan telik az emberek napja a négy fal között, mivel tudják elfoglalni magukat. Mindezt humorral fűszerezve, de nem parodizálva. Azt üzenjük a dalunkkal, hogy még ilyen helyzetben is keressük azokat a vidám perceket, örömteli pillanatokat, amikkel átvészelhető ez az átalakult életforma.

Tavalyelőtt számoltunk be arról, hogy „Újfehértón lépett fel a Foreland: a négy fiatal tehetség – Cserkuti Erika, Moravszki Ákos, Winand Ádám és Erdélyi Arián – alkotta együttes adott koncertet a Zajti Ferenc Kulturális Központban”.

– A véletlen sodort össze bennünket. A szintén énekes Erikával hirdetésben kerestünk egy acapella formációba tagokat, amire Ádám, a gitáros bukkant rá az interneten. Ariánnal, a dobossal akkor már évek óta együtt zenéltek, és nem sokkal előtte léptek ki egy másik bandából. Bár nem ilyen formációhoz akartak csatlakozni, mégis feldobták egy akusztikus zenekar megalapításának ötletét az acapella helyett. Az első próbát követően már látszott, hogy az összhang tökéletes. Megszületett a Foreland 2017 szeptemberében, és nekiálltunk kiépíteni egy akusztikus repertoárt különböző feldolgozásokból. Pár hónap után már koncertlehetőségek után kutattunk, hogy az abból befolyó összegekből ki tudjuk építeni a saját hangtechnikánkat. Az újfehértói fellépésünk az egyik első volt ebben a sorban. Sanyi (basszusgitáros) és Zsófi (zongorás) később csatlakoztak hozzánk, amivel kialakult a jelenlegi felállás.

– Úgy gondoljuk, hogy a „Vágy” meghatározó pontja volt a történetünknek, hiszen ez volt az első saját szerzeményünk is (a szöveg Arany János verse, apró átalakításokkal). A Vágynak köszönhető több tévés szereplésünk is – a Petőfi TV-n és a Balatoni Nyár műsorában. Akkor váltottunk az addigi akusztikus hangszerelésről teljes hangzásra. A dallal megnyertük az MTVA által indított AranyCore zenei bajnokságot, és fellépési lehetőséget kaptunk a 2018-as Strand Fesztiválon. Ez inspirált minket arra, hogy írjunk minél több saját számot, amivel majd kiállhatunk Zamárdiban, a fesztivál Lángos színpadára. Pár hónap leforgása alatt tíz dal született – vont gyorsmérleget Moravszki Ákos.

– Számos Öröm a Zene versenyen vettünk részt, de nem az ismertség növelése volt a célunk, hanem az, hogy lássuk: más együttesekhez mérten hogyan is „muzsikálunk”. Fontosnak tartjuk a fejlődést, így hasznos volt a szakmai zsűrik véleményét hallani, milyen területekre érdemes még fókuszálnunk. Kecskeméten különdíjasok lettünk, aminek az volt a jutalma, hogy felléphetünk a Barackpálinka és Borfesztiválon. A kisvárdai LESZ Feszten is megmutathattuk magunkat. Minél több nagyobb koncerten, versenyen veszünk részt, vagy saját dalt adunk ki, annál színesebb referenciával gazdagodik az együttesünk.

– Közös találkozókat, próbákat nem tudunk most mi sem tartani, viszont nagyobb lendülettel tudunk dolgozni az albumunkon – ehhez nem kell mindenkinek egy légtérben tartózkodnia. A közeljövőben születő dalokat is igyekszünk egyelőre távrendszerben megoldani, mint ahogy például a „Maradok” is íródott.

Moravszki Ákos és Cserkuti Erika is Újfehértón születtek, a településen nőttek fel. Már több ízben volt lehetőségük fellépniük a városban, legutóbb nyáron.

– A közönség soraiban felismertünk sok ismerős arcot, és a koncertek mindig jó hangulatban teltek velük. Reméljük, adódik még alkalom, hogy színpadra álljunk ott, hiszen a szívünk hazahúz.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában