Mesefüzér

2020.07.22. 10:11

Liza varázslatos világa

A szeretet, a jóság, a segítőkészség, a kitartás, a bátorság is megtalálható a mesefüzérben.

A mesék mindig fontosak voltak az emberiség életében. Különleges világba repítik el a gyermekeket, akik átélik és végigizgulják a jók és a rosszak küzdelmét, együttéreznek a legkisebb és a legszegényebb főszereplővel. Megnyugodva alszanak el, hiszen mindig kiderül az igazság, győz a szívükhöz oly közel álló hős, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését.

Erkölcsi kérdések

A Szolnokról származó Hajdú Katalin napjainkban Hajdúszoboszlón él, s gyermekkönyvírással foglalkozik. Úgy tíz évvel ezelőtt kezdett el meséket írni, visszagondolva azokra az időkre, amikor még gyermekeinek élő szóval mesélt. Gyermekszeretete és néhány éves pedagógiai munkája arra késztette, hogy megfogalmazza mindazon értékeket, amelyek fontosak a kisiskolásoknak, meghatározzák életüket, mégis alig beszélnek róla. Az első három mesekönyve a humor eszközével ezekről az értékekről szól. A Sárkányhegedű, a Boldogságcseppek és a Tündértánc kötetek 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben jelentek meg. A mesék írójaként fantáziáját, „belső látását” hívta segítségül, amikor felvetette: „Lehet-e erkölcsi kérdésekről játékos formában írni?” A fenti kötetek ezért kapták a szülők részéről az „értékteremtő mesék” elnevezést.

Ez év júniusában megjelent a Varázslat című mesekönyve, amit Hajdú Sándor illusztrált, az előszavát pedig dr. Bihari Albertné ny. főkönyvtáros, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gyermekrészlegének egykori vezetője írta.

Elvarázsolja az olvasót

Az előszóban többek között ez olvasható:

„Hajdú Katalin negyedik meséskönyve – a könyv címéhez hűen – mindvégig elvarázsolja azt az olvasót, aki a kezébe veszi. A szerző gyermeklelkű felnőtt, aki nem felejtette el, hogy ő is volt gyerek. A mesék hangulata, mondandója tükrözi, hogy jól ismeri és érzi a gyermeki szív rejtelmeit, rezdüléseit. Izgalmas, a klasszikus mesékre emlékeztető, élvezetes, gazdag szókinccsel telített mesefüzéreket olvashatunk a szép kiállítású kötetben. Varázslatos ez a világ az eseményeivel, a csodáival…”

Gazdagítja az életüket

„A főszereplőnek, Lizának újabbnál újabb feladatoknak, kihívásoknak kell megfelelnie a Rút boszorkány »jóvoltából«. A mesék a szeretet, a jóság, a segítőkészség, a kitartás, a bátorság, a hősiesség, az áldozatvállalás, a megbízhatóság, az önzetlenség és szavahihetőség megnyilvánulásai. Ugyanakkor kipellengéreznek olyan tulajdonságokat, mint az önzés, az irigység, a gonoszság, a szívtelenség, az áskálódás, a hiúság és a kárörvendés. A szerző történeteinek mindegyike a gyermekek szeretetének jegyében fogant, mely minden bizonnyal a szívüket-lelküket fogja melengetni, az életüket gazdagítani...”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában