A hadifoglyokra emlékeznek

2020.08.26. 09:37

Hol sírjaik domborulnak...

Az első világháború alatt Demecserben elhunyt hadifoglyok emlékét ápolja a lakosság.

Vitális Zsombor és Lucza János a külföldi hősi halottak demecseri síremlékeinél

Forrás: LUCZA JÁNOS ARCHÍVUMA

Bár már több mint száz esztendő eltelt az első világháború befejeződése óta, az 1914–1918 között dúló nagy háború története még mindig rejt titkokat, feledésbe merült eseményeket a kutató helytörténészek számára.

Vitális Zsombor és Lucza János a külföldi hősi halottak demecseri síremlékeinél
Fotó: LUCZA JÁNOS ARCHÍVUMA

Kevesen tudják például azt, hogy Demecserben a gyár építésén dolgozó több száz orosz, szerb, olasz, román hadifogoly közül az 1917-ben és 1918-ban elhunytakat a településen temették el, s emléküket 100 év után is kegyelettel őrzi a város lakossága. A külföldi származású, egykori hadifoglyok sírhantja oly sok év után is ápolt, gondozott. Az iskola, a város, az egyházak hősi halottként gondozzák sírjaikat.

Erkölcsi kötelesség

– A 34 sírkőről a táblák letöredeztek, névtelen sírokká váltak. A források kutatása, az adatgyűjtés, a hiteles feldolgozás és a múlt alapos megismerése pedig erkölcsi kötelességünk, a Demecserben elhunyt hadifoglyoknak is jár a kegyelet. Ezért is vállaltuk fel a demecseri Vitális Zsombor másodéves jogi egyetemi hallgatóval – aki egyben a helyi Demecseri Körkép szerkesztője is – ezt a szép és nemes kötelezettséget – tájékoztatta lapunkat Lucza János kemecsei helytörténész, aki ezer szállal kötődik Demecserhez is.

– Hogy jobban megérthessük a történelmet, hogy láthassuk az ok-okozati összefüggéseket, fel kell idéznünk dióhéjban a múlt eseményeit. 1915-re a központi hatalmak belátták, nincs remény a háború gyors befejezésére, ezért erőteljesen megkezdték átállítani a gazdasági életet a haditermelésre – folytatta Lucza János.

– Odeschalchi tuzséri földbirtokos kormánybiztosként 1915-től megkezdte a demecseri káposztasavanyító gyár felépítésének koordinálását. Elkészült a víztorony, négy lakóépület, valamint megvalósultak a savanyítómedencék is. Ettől az évtől kezdve Demecserben volt a hadügyminisztérium 12. osztályának iparcsoport parancsnoksága. Széles körű feladatai közé tartozott a tennivalók koordinálása, irányítása. Szintén az 1915-ös jegyzőkönyvekben olvasható az is, hogy engedélyezik egy Kemecse–Nagyhalász–Ibrány között építendő, keskeny vágányú lóüzemű gazdasági és iparvasút létesítését. Az engedélyben szereplő jogok a demecseri központot és herceg Odeschalchi Zoárd és neje, született gróf Lónyay Pálma nagybirtokosokat egyetemlegesen illetik és terhelik meg. Külön kikötés volt, hogy a vasúton kizárólag herceg Odeschalchi Zoárd és neje, gróf Lónyay Pálma ibrányi–nagyhalászi és paszabi mezőgazdasági üzeme, valamint a hadügyminisztérium 12. osztályának iparcsoportja számára a rétközi burgonyaszárító anyagai, termékei szállíthatók.

Épült, bővült a gyár

Felszerelték a savanyítóüzemet szeletelőgépekkel, tárolóhelyiségekkel. A gyár területére bevezették az iparvágányt. Nagy tételben érkezett a só, a faanyag, a préseléshez a kő. 1916-ban elkészült az első nagyüzemi savanyú káposzta. A gyár tevékenysége bővült a burgonya feldolgozásával. A burgonya mosásához megépítették a Lónyay-csatorna elágazását. A megtermelt keményítő és burgonyacukor a további hadiellátás és feldolgozás alapja lett.

– Az 1917 és 1918 között elhunyt hadifoglyok hantjai az idő múltával névtelenné váltak, de mint említettem, a pontos adatgyűjtés és feldolgozás erkölcsi kötelességgé nemesedett, s ebben a munkában sokat segített Vitális Zsombor. A Demecseri Római Katolikus Egyházközség Halottak Anyakönyve IV. kötetében (1898–1931) 38 hadifogoly adatait találtuk meg és rögzítettük 1918. 01. 07. és 1918. 11. 03. között. A halottak anyakönyvében a folyószám, a halálozás éve-hava-napja, a halott neve, állapota, nemzetisége, származási helye, lakhelye, életkora, vallása, betegség vagy egyéb halálnem, a temetés helye és napja, az eltemető neve és hivatala rovatok teljes és hű tükörképet adnak a hadifoglyok küzdelméről, halálukról. Az ­összesítésben és feldolgozásban dr. Bene János ny. címzetes múzeumigazgatót kértük fel.

Ismertté vált adatok

– A kutatások során ismertté váltak 36 demecseri és 2 nyírbogdányi hadifogoly adatai. A nyírbogdányi 2 olasz hadifogoly halotti anyakönyvezése a demecseri plébániához tartozott, az elhunytakat egy L. M. monogramú nyírbogdányi kántortanító temette el Nyírbogdányban. A kegyelet, a százéves emlékezet most véglegesen méltó emlékhelyet nyújthat az elhunyt hadifoglyoknak. Jó lenne egy emlékoszlopot állítani, kegyeleti parkot kialakítani név szerinti és nemzetiségi adatok feltüntetésével örök emlékül és örök emlékezetre.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában