Kötetbemutató

2020.09.21. 09:50

Videó: A vers vonzzon vagy taszítson

Nagy Zsuka költő negyedik verseskötetét a megyei könyvtárban mutatták be.

Nagy Zsuka költő dr. Antal Balázs irodalomtörténésszel beszélgetett

Fotó: Sipeki Péter

Az Ünnepi Könyvhétre időzítve jelent meg Nagy Zsuka Delej című új kötete, amit a napokban ismerhetett meg a megyei könyvtár közönsége. A költőt dr. Antal Balázs irodalomtörténész kérdezte.

– A negyedik verseskötetedben kimondottan kellemetlen költő vagy – természetesen jó értelemben –, kellemetlen témákat hozol elő, olyanokat, amikről nem akarunk tudni, hallani – indította a beszélgetést dr. Antal Balázs, s hozzátette: a Pigment és a küllők, sávok után a kritika a szocio­költő jelzővel illette a nyíregyházi szerzőt.

– Az a fajta lírai alkat vagyok, aki átengedi magán a világot az égbolttól kezdve a kis presszókon, az öreg nénik kezén át a húgyfoltos utcákig. Nem tudom, min múlik az, hogy ki mivé válik negyvenes éveinek a közepéhez érve, hogy én tehetek róla, vagy bele van kódolva a sorsomba a vers, ez a delejes dolog – gondolkodott hangosan Nagy Zsuka.

A Ratkó József-díjas költő bepillantást engedett az új kötet születésébe is. Elárulta: bár mindig ciklusokban, etapokban, blokkokban gondolkodott, fontos volt számára, hogy a Delej ne így épüljön fel. Előzetes koncepciója nem volt, inkább az érzéseire hagyatkozott azzal kapcsolatban, hogyan következzenek egymás után az írások: előbb nagyon személyes alanyi és családverseket olvashatunk, végül „szocioversek” zárják a kötetet.

Lágy és kifejező

– Hogy miért Delej? Lágy a hangzása és kifejező: taszítson vagy vonzzon, de legyen hatása – a vers mint delej...

Dr. Antal Balázs a korábban megjelent és a friss könyv borítóit sem hagyhatta szó nélkül. Míg az előzőeken a „baljóslatú” grafikák és a sötét színek dominálnak, addig az új külseje valami mást sejtet, nyugalmat áraszt. – Klassziciálódsz? – szögezte a kérdést beszélgetőtársának.

– Fontos számomra, hogy egy könyv esztétikus is legyen. Vonzódom a képzőművészetekhez, ha megtetszenek alkotók, felkérem őket, hogy illusztrálják a verseimet. Én is meglepődtem, amikor a kezembe vettem a kötetet, komolyabb az előzőeknél, beleolvasva pedig azt éreztem, hogy ez most nem úgy odavágja az emberek elé a dolgokat; lírikusabbra sikerült.

A teljes beszélgetést a megyei könyvtár YouTube-csatornáján nézhetik vissza.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában