Tavaszi tárlat

2022.04.05. 11:27

A természet szépsége, csodája

Bár nem tematikus a kiállítás, mégis sok művészt megérintett a tavasz.

KM

Bábás Erika munkája összetett tartalmat közvetít

Fotó: Pusztai Sándor

Kiállítóteremben


A Tavaszi tárlat című kiállítás április 9-éig várja az érdeklődőket Nyíregyházán a Városi Galériában. Az alkotásokat megtekintette H. Németh Katalin grafikusművész is, aki gondolatait megosztotta szerkesztőségünkkel. 


Házak, terek, kanyargós utcák 


„A Tavaszi tárlat nem tematikus kiállítás, mint ahogy az Őszi tárlat sem volt az, mégis sok művészt megérintett a tavasz szépsége. Huszonegy művész negyvenhét munkája látható a galéria emeleti termeiben. Szepessy Béla óriás tollrajza a városról és az embertömegről szól reális és szürreális rendben – elképesztő vonalkavalkáddal. Zsadányi Zsolt a nagyméretű rajzain sajátosan használja az ecsetet a tussal. Alkotásain fasorokat, utakat örökít meg. 
Botrágyi Károly művei (linometszet, rézkarc) pontos, részletező helyzetrajzot adnak a városról, a tanyáról, az emberekről, a házakról, terekről, a kanyargós utcákról. Sirpa Ihanus merített papíron mélynyomással készített maszkokat mutat be a tárlaton, melyek érzékeny ábrázolások. 

Bábás Erika zománcmunkája összetett tartalmat közvetít: középkori érem Kisvárdáról, mögötte szimbolikus gyökerek. Farkas Anna akvarelljei lágy, hullámzó érzéseket sugároznak – meleg tónusokkal. Tóth Lívia két nagyméretű nemez faliképe a zene és a jég világáról szól. Z. Erdei Anna három csodálatos színvilágú pasztell- és akvarellképet hozott el a tárlatra. Bori Dóra szimbolikus plasztikájának Papírhajó a címe. 
 

A festékcsorgatás izgalma 


Gál Ludmilla Vihar, Tulipán és Tavasz című munkái a természet szépségéről és csodájáról szólnak. Pogány Gábor kisplasztikája Assisi Szent Ferencet örökítette meg prédikációja közben, galambbal a kezében. Havasi Tamás Architektura címmel szeleteket sorakoztat fel tájról, templombelsőről. Kerekes Elek részekről, egészről, organizmusról gondolkodik szabályos és szabad formákkal, a festékcsorgatás izgalmával. Endresz Ágnes háromdimenziós helyzetjelentést készített a fákról, az arany ragyogásáról. 


Lírai látomások 


Csutkai Csaba nagy méretekben és szokatlan nézetekkel részletgazdagon szól a fotó nyelvén. Zielinski Tibor két gravírozott rajzot készített üveglapra, amik egymás mögött elhelyezve a dimenzió országát mutatják be. Morvai Tibor azonosított és azonosítatlan fémhulladékokból és alkatrészekből készített alakzatokat. Küzmös Enikő akvarelljei lágy lírai látomásokat tükröznek. Piti Zsuzsanna munkáin lebegő, sejthető egyszerű formák láthatók a zöld ezernyi árnyalatával. 
Zagyva László portréérmet készített Dsida Jenőről, Kuncz Aladárról és Kós Károlyról. H. Németh Katalin az evolúcióról, a minőségi és az alaki változásokról rajzolt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában