asztalitenisz

2019.05.25. 10:59

A Távol-Keleten szerzett tapasztalatot

Intenzívebb, pörgősebb edzéseken vett részt a nyírbátoriak reménysége.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség a közelmúltban elindította tehetséggondozó programját. A szövetség szakemberei folyamatosan figyelik az általuk tehetségesnek tartott versenyzők eredményeit. Így került látókörükbe a korosztályos magyar ranglistavezető, Tölgyes Dorottya is. A nyírbátoriak versenyzője a program részeként kéthetes nemzetközi edzőtáborban vehetett részt Bangkokban, majd elindulhatott a thaiföldi aranykategóriás nemzetközi bajnokságon.

A nagy útról nemrég hazatért ifjú tehetséget kérdeztük az edzőtábor és a verseny tapasztalatairól.

Lábmunkájukat fejlesztették

– Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettem az edzőtáboron, remek lehetőség volt a fejlődésre. Elég feszes volt a programunk, délelőtt edzettünk három órát, ebéd után szintén három óra volt a penzum. Az volt a jó, hogy mindenkivel külön edző foglalkozott, de a többiek trénere is besegített, jó tanácsokkal látott el, ha valami hibát vett észre. Ami meglepett, hogy az edzésmunka nem sokban különbözött azt itthon végzetthez képest, gyakorlatokban nem volt eltérés, viszont jóval intenzívebb, gyorsabb volt a munka, egy-egy feladatból többet végeztünk el. A fő hangsúly a lábmunka fejlesztésén volt, sokat gyakoroltuk a szervákat is, valamint a technikánkat fejlesztették.

A tábor után Dorottya egyedüli magyarként részt vett a thaiföldi aranykategóriás nemzetközi bajnokságon. A csapatversenyek során a horvát Hana Arapoviccsal és a walesi Anna Hurseyvel a negyeddöntőig jutott a nívós utánpótlástornán. Egyéniben ifjúsági korosztályban nem jutott a főtáblára, viszont a serdülőknél kiemeltként a főtáblán kezdhetett, és egy szingapúri versenyzőt legyőzve a legjobb 32 közé jutott, ott a japán Jamaszaki Jua állta útját.

– Most indultam először aranykategóriás versenyen, szerintem elég jól sikerült. Korosztályomban szerepelhettem volna jobban is, de a sorsolással nem volt szerencsém, egy japán lánnyal kellett játszanom, elég szoros volt az eredmény, de sajnos kikaptam. Későn is volt a mérkőzés, este fél tízkor kezdtünk és elég fáradt voltam. Csapatversenyek során megnyertük a csoportunkat, a főtáblán a legjobb négy közé jutásért Tajpejjel játszottunk, kikaptunk tőlük 3–1-re, viszont azt az egy meccset nekem sikerült megnyernem, amire nagyon büszke vagyok.

Érmes reményekkel

Tölgyes Dorottya számára most következik majd az év legfontosabb versenye, az ostravai korosztályos Európa-bajnokság.

– Két hét múlva kezdjük a négyhetes felkészülést, a fő hangsúlyt a technikám csiszolására fektetjük, hogy minél pontosabban tudjak játszani, és hogy jobban menjen a szerva és a szervafogadás. Egyéniben szeretnék érmet nyerni, legnagyobb esélyünk azonban vegyes párosban van Huzsvár Erikkel. Párosban sajnos eddigi társam, Anna Hursey visszamondta a közös indulást, ezért új pár után kell néznünk. Sajnálom, mert vele jó duót alkottunk, és szintén érmes esélyeink voltak.

BB

Borítókép: Tölgyes Dorottya (jobbra) Anna Hurseyvel (középen) és Hana Arapoviccsal indult csapatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában