Kézilabda

2019.05.08. 17:10

Hazai góloknál felrobban a csarnok

Megyénkbeli szakemberek szerint a Győr megvédi címét a hétvégén.

Fotó: origo.hu

A női Bajnokok Ligája végküzdelmeit a férfiakéhoz hasonlóan a 2013/14-es szezontól kezdve négyes döntő formájában rendezik. A rangos esemény helyszíne ezúttal is a budapesti Papp László Aréna lesz. A hétvégi négyes döntőbe a címet védő Győr mellett az orosz Rosztov Don, a francia Metz és a norvég Kristiansand jutott. Április 16-án kisorsolták az elődöntő párosítását, a Győr a Kristiansanddal mérkőzik meg, míg a Rosztov a Metz-cel küzd meg a döntőbe jutásért. Az esélyekről faggattuk megyebeli NB-s női csapataink szakvezetőit.

A Rosztov lehet az ellenfél

– A Győrt mindenképpen a döntőbe várom – jelentette ki határozottan Dévényi János, a Kisvárda edzője. – A norvégokkal már kétszer találkoztak a csoportküzdelmek során, így ismeri egymást a két csapat, de úgy gondolom, hogy a Győr teljes kerettel és hazai pályán meg tudja oldani ezt a feladatot. A másik párharc érdekesebbnek tűnik annak ellenére, hogy a csoportkörben kétszer is a franciák nyertek.

Más mérkőzés lesz ez, hiszen az oroszok kispadján Ambros Martin óriási rutinnal rendelkezik, valamint felépült egyik legnagyobb ászuk, Anna Vyakhireva, és talán bevethető lesz a tavalyi döntőn megsérült Ana Paula Rodrigues is. Ezek miatt az oroszokat várom a döntőbe. A döntőbe sokat fog számítani, hogy előző nap kinek mennyit kellett kiadnia magából, a két csapat újat nem hiszem, hogy tud majd mutatni a másiknak, hiszen a két szakvezető évekig dolgozott együtt. Véleményem szerint a hazai pálya, az eddigi döntőkben megszerzett rutin és a jóval hosszabb kispad a Győr felé billenti a mérleg nyelvét.

Hadobás István, a Kölcsey DSE szakvezetője szintén a győriek mellett tette le a voksát.

– A szabolcsi el classico miatt, amikor is Mátészalkával játszunk, ezúttal csak tv-ben követhetem az eseményeket. A Győr sorsolása kedvező, talán jobb nem is lehetne! A hazai pálya előnye rendkívül sokat jelent, ráadásul a rutinos magyar együttest nem nyomja majd az esélyesség terhe, tapasztaltak e téren is. Két döntő faktort látok, ami eldöntheti a végső helyezéseket: egyrészt hol lesz kiemelkedő kapusteljesítmény, másrészt melyik gárdában vannak nagy egyéniségek.

A magyar csapat mindkét szempontból nagyon erős, így reális esélye van a végső győzelemre is. Legnagyobb ellenfele Ambros Martin lesz, aki mindig tökéletesen felkészíti csapatait, ráadásul elég jól ismeri a mieinket is. A kézilabda nagybetűs ünnepe lesz ez a hétvége, remélem hazai sikerrel, bár jobban örülnék, ha több magyar játszana a magyar csapatban – fogalmazott Hadobás István.

– A Győrnek az elődöntőben nem kellene, hogy gondot okozzon a norvég együttes, a csoportkörben már kétszer legyőzték őket, most is ők az esélyesek. A döntő másik résztvevője szerintem a Rosztov lesz. Pikáns összecsapás lesz, hiszen Danyi Gábor évekig Ambros Martin másodedzője volt. Ami a Győr mellett szól, hogy gyors, dinamikus játékot játszanak, lerohanásokra, a gyors befejezésre fektetik a hangsúlyt, valamint szinte két azonos erősségű sorral rendelkeznek.

Az orosz csapat fizikálisan nagyon erős, magas, masszív védőkkel, ami mellettük szól, hogy a spanyol tréner nagyon jól ismeri volt játékosait. Azt gondolom, ha a Rába-partiaknak sikerül nagy iramot diktálniuk és ehhez kiváló kapusteljesítmény is párosul, akkor az ETO zsinórban harmadszor is elhódíthatja a Bajnokok Ligája trófeát – latolgatta az esélyeket Vakarcs Krisztina, a Mátészalka trénere.

A helyszínen szurkolnak majd

Rutinos final four szereplőnek számít a Kisvárda két játékosa is, Andrea Klikovác a Vardar színeiben, míg Orbán Adrienn győri játékosként lépett pályára a Papp László Arénában.


Rutinos final four szereplőnek számít a Kisvárda játékosa, Andrea Klikovác.

– Korábban öt alkalommal sikerült a final fourban játszanom, és tényleg csak annyit tudok mondani, hogy ez egy fantasztikus érzés. Olyan atmoszféra vesz körül, amit igazából el sem tudok mondani, ezt mindenkinek át kellene élnie. Ha az idei négyes döntőt nézzük, akkor szerintem újra a Győr fog nyerni, mert eddig egy tökéletes szezont futnak, és nem mellesleg a kedvenc csapatom is, melynek remélhetőleg a helyszínen fogok szorítani – mondta Andrea Klikovác, a Kisvárda monte­negrói válogatott játékosa.

Orbán Adrienn háromszoros Bajnokok Ligája-győztes játékos, 2012-ben, majd 2013-ban tagja volt a győztes csapatnak és 2014-ben is magasba emelhette a trófeát. Utóbbi négyes döntőn az elődöntőben kétszer, míg a Buducsnoszt Podgorica elleni döntőben négyszer volt eredményes.

Orbán Adrienn a kupával

– Különleges alkalom ilyenkor pályára lépni, ünnep ez a szurkolóknak és a játékosoknak is egyaránt. Felejthetetlen élmény a budapesti négyes döntő, ahol minden hazai gólnál szinte felrobban a telt házas csarnok. Meg kell próbálni azért kizárni a külső hatásokat és csak a játékra koncentrálni, hiszen ezen a két napon érheti el az ember azt a célt, amiért egész évben keményen dolgozott.

Speciális készülést igényel ez a lebonyolítási rendszer, hiszen szinte huszonnégy óra alatt kell játszani két mérkőzést, ahol a legjobbadat kell hoznod. Ezt úgy tudtuk modellezni, hogy a Magyar Kupa elődöntőjét és döntőjét egymás utáni napon játszottuk, és megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor kétszer játszol egymás után és nem nagyon hibázhatsz, mert azzal tönkre teheted az addigi munkádat.

Az elődöntő után nincs sok időd a döntőig, ilyenkor gőzerővel folyik a regenerációs munka és az ellenfél videózása, valamint a taktikai variációk megbeszélése.

– Az idei döntőt a helyszínen fogom végigszurkolni, és a volt csapatom győzelmét várom. A legjobb kerete a Győrnek van és a legnagyobb rutinnal is ők rendelkeznek, hiszen az új lebonyolítási rendszerben már háromszor is elhódították a kupát, valamint a hazai pálya is sokat számít, mert rengeteg erőt ad tizenkétezer drukker hangos szurkolása.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában