triatlon

2019.05.25. 12:42

Triatlon a 19-es szám bűvöletében

Smidt Norbert az országos körút harmadik napját megyénkben tölti.

Nagy feladatra vállalkozott Schmidt Norbert villamosmérnök és sportoló: 19 nap alatt hazánk 19 megyéjében 19 alkalommal teljesíti a hosszú távú triatlont, vagyis minden nap úszik 3,8 kilométert, kerékpározik 180 kilométert és fut 42,2 kilométert. A nem mindennapi sportteljesítményt csütörtökön kezdte Békés megyében, pénteken Hajdú-Bihar megyében folytatta, szombat reggel pedig már Nyíregyházán a sóstógyógyfürdői parkfürdő medencéjében úszta le a nap nyitányaként az előírt távot.

Mielőtt a biciklijére pattant volna egy kis pihenést követően, készségesen nyilatkozott szerkesztőségünknek.

A beszélgetésből egy részletet közlünk, a teljes cikk a Kelet-Magyarország keddi számában olvasható majd.

Először is arról kérdeztük, hogy született meg a „19-es projekt” ötlete.

— Az elmúlt években számos külföldi versenyen indultam, gondoltam, itthon is jó lenne valamit véghezvinni. A számok bűvöletében élve a 2019-es évszám és az ország 19 megyéje adta az ötletet, hogy mindegyik megyében teljesítsem a hosszú távú triatlont. Nem törekszem rekordra, vannak itthon olyan sportolók, akik tízszeres, húszszoros, harmincszoros távot is teljesítettek. Az én esetem talán annyiban egyedi, hogy minden nap más helyszínen, más megyében teljesítem a távot.

Még csak a harmadik nap kezdődik. Az első két napból sikerült-e már leszűrni tapasztalatokat, hogy mire kell jobban odafigyelnie?

– Egyelőre takarékos üzemmódban működöm, hogy csökkentsem a sérülés lehetőségét. Most még igyekszem megtalálni az egyensúlyt a pihenés és a mozgás között. Az első napon kevés idő jutott az alvásra, a második este már egy órával több jutott az alvásra, így ma könnyebb volt felkelni, mint tegnap. A kerékpározás közúton van, a KRESZ szabályait betartva közlekedem. Ez természetesen lassítja a tempómat, de ez az egész túra most nem a versenyről szól, hanem a sportról, a kitartásról. Tegnap például Debrecenben négyszer mentem keresztül a városon, szó sem lehetett száguldásról.

Hogy fogadják az emberek? Tudják-e, hogy kit látnak éppen?

– Tegnap Debrecenben megelőzött három biciklis srác, aztán valamiért megálltak. Amikor legközelebb utolértek és megelőztek, rákérdeztek, hogy én vagyok-e az, aki a 19-et csinálja, így aztán menet közben készült gyorsan szelfifotó is. Az ilyen kis kedves történetek erőt adnak, feldobnak.

A beszélgetés végére befutott kerékpárjával Takács István, aki közeli barátként üdvözölte Schmidt Norbertet.

– Kollégák vagyunk, az MVM OVIT Országos Villamos távvezeték Zrt.-nél dolgozunk együtt. Nyíregyházán élek, de Budapesten dolgozom. Norbival jó kollégák, mondhatni barátok vagyunk. Nagyon szurkoltam, hogy összejöjjön ez a 19-es terve. Nagyon vártam, hogy Nyíregyházára érkezzen, s mindenképpen alkalmat akartam keríteni arra, hogy legalább egy rövid időre a kíséretében részt vehessek.

KM

Borítókép: Takács István és Smidt Norbert | Fotó: M. Magyar László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában