Népes magyar csapat

2019.06.13. 09:23

Európa-bajnoki száguldás a vízen

A jetski kontinensviadal második futamának ad otthont péntektől vasárnapig a leveleki tó.

Több száz lóerős vízimotorokkal száguldoznak majd a tavon

Forrás: KM-archív

Hosszú hétvégés nagyüzem lesz a leveleki tavon, vízimotorosok fognak száguldozni. Nem is akármilyen versenyen, hanem a háromfordulós jetski Európa-bajnokság második futamán. Az első Portugáliában volt május elején, a harmadik pedig két hét múlva lesz Zágrábban.

Huszonhárom nemzet

– Minden készen áll arra, hogy a csütörtöki nyíregyházi megnyitóval kezdetét vegye az Európa-bajnoki futam – indított érdeklődésünkre Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke. – Huszonhárom nemzet több mint száz versenyzője indul majd tizenhárom versenykategóriában. Csütörtökön a Kossuth téren délután ötkor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, amelyen valamennyi nemzet és versenyző képviselteti magát, a hajókat is kiállítják.

Péntektől aztán már a leveleki tó jelenti majd a központot. Délelőtt kötelező edzés, délután pedig a tavon látványos, zászlós felvonulás lesz. Utána az izgalmas, a Forma–1-ből ismert pole-pozíciós versenyek. Ennek az a lényege, hogy a teljesített idők alapján állítják fel a rajtsorrendet az egyes kategóriákban. Sőt, a tét még nagyobb, a döntőkben limitált az indulók száma, az állós géposztályban huszonketten, az ülősben ­tizennyolcan indulhatnak. Ahol ettől többen neveztek, ott aki nem került be a döntőbe, annak számára véget is ér az Európa-bajnokság.

Valamennyi géposztályban három futam lesz. Szombaton délelőtt és délután egy-egy, majd vasárnap délelőtt jön a harmadik. A futamok helyezéseit összesítve alakul majd ki a sorrend, az ünnepélyes díjkiosztó kezdetét vasárnap délután ötre tervezik.

Népes magyar csapat

Ami a magyar versenyzőket illeti, népes a társaság, mert harmincan biztosan indulnak, de lehet, hogy ezenfelül még ketten.

– Öt éremmel már elégedett lennék. Az, hogy milyen színűek lesznek, azt nehéz előre megjósolni, hiszen technikai sportágról van szó. A pole-pozíciós futamok után már tisztábban lehet látni a pillanatnyi erőviszonyokat. Az állósoknál Sümegi Martin és Szabó Barnabás a három héttel ezelőtti világbajnokságon második és harmadik helyet szereztek, ők mindenképpen favoritok. Az ülős kategóriában van három olyan versenyzőnk, akik dobogósak lehetnek – így Czeller Béla.

Péntektől tehát már látható lesz ez a különleges és nívós versengés. Belépőjegy nincs, viszont a hétvégén nem lehet strandolni a tavon, mert az nagyon veszélyes lesz.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában