Super Bowl

2020.01.31. 09:23

Már a ráhangolódás is szuper

A Michiganben élő Racskó András barátaival nézi a meccset, Cséke György szintén egy Super Bowl-partin.

Cséke György (b) egy Dolphins-meccsen

És hétfőre virradóra kezdődik a nagy durranás, az 54. Super Bowl. A világ egyik legnézettebb sporteseményének Miami ad otthont. Az egyik résztvevő a hatszoros bajnok San Francisco 49ers, az ellenfél az egyszeres győztes Kansas Chiefs.

Minden erről szól

Racskó András neve nem ismeretlen a megyénkbeli, de az azon túli sportbarátok között sem. Éveken át volt vezetője és játékosa a Nyíregyháza Tigers amerikaifoci-csapatának. Néhány éve az Egyesült Államokban él, ahol szintén játszott amatőrcsapatban.

– Mindenki nagyon várja már a szezon zárómeccsét, a Super Bowlt! – kezdte érdeklődésünkre bemutatni az amerikai hangulatot. – Nálunk Michiganben is nagy az izgalom, amerikai kollégáim már fogadásokat kötnek egymás között. A boltok megkezdték szokásos promójukat, mindent megpróbálnak eladni a Super Bowl jegyében. Sajnos, kedvenc csapatom, a Steelers nem remekelt az idei szezonban, és a helyi kötődésű Lions sem, de elmondhatom, hogy Bora Tomi barátommal volt szerencsénk élőben látni az egyik Super Bowl-résztvevőt, a Kansas City Chiefs csapatát. Nagyon meg­győző formát mutattak egész évben, remek passzjátékkal és kiemelkedő irányítói teljesítménnyel. Én mégsem őket tartom esélyesebbnek. A 49ers szerintem behúzza.

Racskó Andrásék (jobbra) és Bora Tamásék egy Detroit Lions-meccsen

– Mindkét csapat hasonló domináns szezont tudhat maga mögött, de talán a 49ers kevesebb hibával játszotta végig a szezont – folytatta a szakmázást Racskó András. – A Chiefs hajlamos nagyon nagy játékokat csinálni, de szintén nagyokat is tudnak hibázni. A 49ers stabil volt mindkét oldalon, és a futójátékuk kiemelkedően jó volt idén. Patrick Mahomes a liga legjobb irányítója, de még nagyon fiatal és nincs rutinja, ellenkezőleg Jimmy Garop­polóval, akinek már van gyűrűje a Patriotsszal, és Tom Bradytől tanulhatott a patses idők alatt. Biztosabbnak gondolom a 49ers védelmét, szuper­sztár játékosokkal. A két edző is különböző stílust képvisel. Andy Reid öreg róka és nagyon éhes már a sikerre, de Kyle Shanahan fiatal dominanciája fog szerintem most érvényesülni.

Gulyásleves helyett steak

– Nagyon sokan szerveznek Super Bowl-bulit ilyenkor, és együtt nézik a meccset barátok és családok. Valaki a sportbárokat választja, akik különleges akciós menükkel és italárakkal várják a szurkolókat. Mi általában nálunk nézzük kisebb társasággal, magyar és német barátokkal, elsősorban Bora Tamásékkal. Az idén a babgulyást felváltja egy jó steak, hamburger és mindenféle amerikai kaja. Kezdünk ide szokni. A sör mellett azért a hazai pálinkáról nem mondunk le! Biztosan izgalmas lesz, és szoros a meccs. Nagyon jó szurkolást kívánok minden otthoninak! Hajrá Nyíregyháza Tigers, hajrá 49ers! – fejezte be Racskó András.

Ifjabb Cséke György, a Szpari egykori focistája megjárta a honi labdarúgás élvonalát, majd néhány esztendeje Floridába költözött. Itt kezdte el építeni edzői karrierjét, és egyre dinamikusabban lépked felfelé a ranglétrán. Közösségi oldalán gyakorta látni amerikaifoci-meccsen készült fotóját.

– Köztudott, hogy a labdarúgás után az amerikai foci a kedvenc sportom – kezdte beszélgetésünket a csütörtök reggeli edzés után Cséke György. – Nagy szurkolója vagyok a Miami Dolphins csapatának, minden hazai meccsükön ott vagyok. Sajnos, a Super Bowlig nem tudtak eljutni. Egyébként egész Miami és a környéke már fel van dobódva a meccs miatt, ami egyébként itteni idő szerint este fél hétkor kezdőik. Én Ford Lauderdale-ben lakom, a stadiontól mintegy negyvenpercnyi autózásra. Ám itt is minden erről szól. Vasárnap biztos felbolydult méhkashoz fog hasonlítania a Hard Rock Stadium környéke, hiszen a Dolphins hazai meccsein is mindig így van. A bejutás és a kijutás legalább egy-egy óra. Mivel a meccs is hosszúnak ígérkezik, így aztán fognak majd fogyni az innivalók és a harapnivalók. Az árak olyanok, mint egy sima NFL-meccsen. A kóla hat, a víz öt, a sör tizenegy, a hot dog tizenkettő, a hamburger talán tizenhat dollár (egy dollár kb. 315-320 forint), de én hot dogot szoktam enni. Egyébként nem túl ízletesek a kaják, de olyan hosszúak a meccsek, hogy közben valamit enni kell.

Sok ezer dolláros jegyek

– Természetesen szerettem volna én is a helyszínen megnézni a meccset, ám hatezer dollárért tudtam volna jegyet venni, de ezt sokalltam. Az Államokban nagy hagyománya van a Super Bowl-partiknak, én is egy ilyenre kaptam meghívást az egyik tanítványom szüleitől. Vasárnap délután háromtól még edzést tartok, aztán indulok a partira. Mintegy harmincan leszünk, sütünk húsokat, készítünk hamburgert. A vérmesebb szurkolók bizonyára beöltöznek a kedvenc csapatuk szerelésébe. Én nem teszem, de most a Kansasnek fogok szurkolni – így Cséke György.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában