járványhelyzet

2020.04.07. 09:54

A fehéroroszoknál nem szünetel a labdarúgó-bajnokság

Néhány országban nem tartják szükségesnek, hogy felfüggesszenek bajnokságokat.

Fehéroroszországban szurkolók előtt futballoznak

Fotó: Russia Today

Úgy tűnik, politikai felfogás és országvezetés kérdése, hogy hol mennyire veszik komolyan a koronavírus-járványt. Míg szinte az egész világon természetes, hogy az emberi érintkezés minimalizálása miatt minden nagyobb rendezvényt, így a sporteseményeket is elhalasztják, addig vannak olyan államok, ahol ezt nem tartják szükségesnek.

Ha nem látja, nem létezik

A Nemzeti Sport a hétfői számában gyűjtötte össze, hogy milyen bajnokságok futnak a világban jelenleg, ezek közül szemezgettünk.

Korábban mi is megírtuk, hogy Fehéroroszország köztársasági elnöke, Aljakszandr Lukasenka – aki egyébként a vodkaivást és a szaunázást javasolja a vírus megelőzése érdekében – barátságos jégkorongmeccsen is részt vett, csak azért, hogy megmutassa, az országban nem kell tartani a járványtól.

Az elnök egy interjúban „viccesen” kifejtette, nem kell tartani a vírustól, elvégre senki sem látta még a levegőben repkedni.

Európában ez az egyetlen ország, amelynek a labdarúgó-bajnoksága nem szünetel, sőt a fehéroroszok március 19-én kezdték a pontvadászatot, és nézők előtt rendezik a meccseket. Már ahol, mert például a Szoligorszk, illetve a Nyeman Grodno szurkolói bojkottálják az összecsapásokat. Az üzlet ettől függetlenül dübörög.

Kötelező játszaniuk

– Megértjük, hogy egyes országokban súlyos a helyzet, de mi konzultáltunk a hatóságainkkal, és úgy döntöttünk, a bajnokság egyelőre mehet tovább – nyilatkozta az ESPN-nek Szergej Zsargyeckij, a Fehérorosz Labdarúgó-szövetség főtitkára.

– Fehéroroszországban a helyzet nem annyira kritikus, hogy ne folytatódhasson a futball, ráadásul ez jót tesz a kiírás népszerűségének is, számos csatornát érdekelnek a közvetítési jogok, már most is rengeteg adó sugározza az élvonalunk küzdelmeit, bár nem ez a megfelelő idő, hogy gazdasági szempontból nézzük a dolgokat.

A sportvezetők Nicaraguában sem szeretnének hallani szünetről: Robbin Zeledón baseballjátékos fél a vírustól, ezért nem akart kiállni csapata mérkőzésére, emiatt egy évre eltiltották, és a csapatok is súlyos büntetésre számíthatnak, ha önként lemondják a meccsüket.

Tádzsikisztánból érdekes módon még nem jelentettek koronavírusos megbetegedést, ennek megfelelően a hétvégén egy Szuperkupa-mérkőzéssel (az Isztiklol 2–1-re megverte a Hudzsandot) meg is kezdődött a labdarúgószezon, igaz, ezen a meccsen és az azóta lejátszottakon sem vehettek részt nézők.

MK


 

Amiket nem függesztettek fel

Asztalitenisz (Oroszország), baseball (Nicaragua, Tajvan), futsal (Fehéroroszország*), jégkorong (Fehéroroszország*, Oroszország), kézilabda (Fehéroroszország*), kosárlabda (Tádzsikisztán, Tajvan), labdarúgás (Burundi, Fehéroroszország, Nicaragua, Tádzsikisztán), lóverseny (Egyesült Államok), ökölvívás (Nicaragua), röplabda (Fehéroroszország)

*Hétvégén ért véget az idény

Forrás: Nemzeti Sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában