kosárlabda

2020.04.15. 07:55

Bajnokverést érő olajozott csapatjáték

Az NYKK tizenkét évvel ezelőtt negyven ponttal győzte le a címvédő Szolnokot.

Fotó: KM-archív

2008. február 23-án a Bujtosi Szabadidő Csarnok büféje előtt a népes szolnoki vendégtáborban valaki idegesen magyarázott a mellette állónak, volt, aki telefonon keresztül mesélte a történteket, más csak értetlenül nézett maga elé.

A nyíregyháziak annál elégedettebben koccintottak, pedig a csapatuk a nagyszünetben még „csak” húsz ponttal vezetett a címvédő Olaj ellen.

Azt sem tudták, hol vannak

Az akkori nevén Marso-Vagép NYKK a második félidőben sem vett vissza a tempóból és 101–61-re győzött a kosárlabda NB I. 20. fordulójában.

– Új edzővel, de nem kifejezetten jól kezdődött az a szezon, ezért a vezetőség megint edzőt cserélt, Déri Csaba érkezett a kispadra – emlékezett vissza Brane Savic, aki a mezőny legeredményesebb játékosaként 25 pontot szerzett a meccsen.

– Jó volt a hangulat az öltözőben, emiatt egyre jobban kezdtünk játszani, és akkoriban pont a legjobb formánkban voltunk (a Szolnok elleni meccs előtt zsinórban öt bajnokit nyert a csapat – a szerk.), nyertünk például Sopronban és Kecskeméten is, ami sosem volt könnyű.

A Szolnok ellen nagyon jó százalékkal dobtunk, a vendégek azt sem tudták, hol vannak, csak kapkodták a fejüket, pedig kiváló játékosaik voltak. És ami nagyon megragadt, hogy több mint kétezer ember volt kint a csarnokban, akik fergeteges hangulatot teremtettek.

Negyvenhat is volt közte

– Akkoriban játszottunk a Közép-európai Ligában is, emiatt sokat kellett utazni, összességében fárasztó szezon volt, és elég rövid volt a kispadunk – folytatta az egykori kiváló irányító. – A Szolnok elleni meccs idején a negyedik-ötödik helyen álltunk, majd sajnos csak a nyolcadik helyen jutottunk a rájátszásba, de ott is három nagyon jó meccset játszottunk a későbbi bajnok Falcóval.

Az NYKK és az Olaj a szóban forgó szezon előtt is remek meccseket játszott egymással Nyíregyházán, a 2005–2006 és a 2006–2007-es idényben is hosszabbításban győztek a nyírségiek.

– Címvédőként érkezett az Olaj, és akkor is jó csapata volt, de ugyanúgy készültünk, mint a többi meccsre – idézte fel a negyvenpontos sikert Sitku Ernő. – Nincs már meg a meccsről minden pillanat, de az nem kérdés, hogy hazai pályán mindenáron győzni akartunk.

Már a meccs eleje is egészen szépen alakult, és az akkori csapatunkra jellemző volt, hogy ha kialakítottunk egy biztos előnyt, akkor arra még rá tudtunk pakolni. Mindezek ellenére is várakozásokon felül teljesítettünk azon a mérkőzésen.

Az NYKK vezetett már 46 ponttal is (96–50), de nem volt olyan ember a csarnokban, aki bánta volna, hogy a végére némiképp apadt a különbség: a nyíregyházi játékosok és a szurkolók együttesen valóságos kosárünnepet varázsoltak.

MK


Jegyzőkönyv

Marso-Vagép NYKK–Szolnoki Olaj 101–61 (36–26, 23–13, 25–9, 17–13)

Bujtosi csarnok, 2000 néző, v.: Bodnár, Szilas, Győrffy. NYKK: Savic 26/6, Buchanan 24/9, Mouton 11/3, Sitku 11, Helbich 16/3. Csere: Trepák 2, Siska, Krasznai 7/3, Farkas 5, Nagy K., Bus M., Tóth D. Vezetőedző: Déri Csaba. Szolnok: Kelley 13, Cziczás 4, Hollins 9, Sabaliauskas 5/3, Góbi 11/3. Csere: Molnár A. 8/6, Ledoux 3/3, Cseh 3/3, Tóth V., Harazin, Gaál 5/3, Szabó P. Vezetőedző: Pór Péter.

Déri Csaba: – Régen láttam magyar csapattól olyan félidőt, mint amit mi produkáltunk az első húsz percben. Amióta itt vagyok, most először volt igazi kosárlabda-hangulat a csarnokban, köszönet érte a közönségnek.

Pór Péter: – Az első negyed enervált játéka rányomta bélyegét a folytatásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában