olimpia

2020.04.20. 09:59

Egyedül érezte magát az olimpián a szabolcsi úszó

Csabai Judit az egyetlen szabolcsi versenyző volt Szöulban.

Az olimpiai bajnok férfi öttusacsapat: Fábián László, Mizsér Attila, Martinek János és dr. Török Ferenc szövetségi kapitány

Fotó: MTI, Németh Ferenc

Az olimpiai visszatekintő sorozatunkban az elmúlt héten az 1980-as ötkarikás játékokról emlékeztünk meg, amin Moszkvában négy megyénkbeli sportoló vett részt. Időben azonban most nyolc évet ugrunk, hiszen az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékokat Románia kivételével a Szovjetunió és a keleti blokk tizennégy állama bojkottálta. A szocialista országok Moszkvában rendezték meg saját versenyüket, a Barátság Játékokat.

Az 1988-as szöuli olimpián a magyar küldöttség egyetlen Szabocs megyei tagja Csabai Judit volt.

Az NYVSC fiatal úszója 400 és 800 méteres gyorsúszásban állt rajtkőre, előbbiben 4:25,52 idejével összesítésben a 29. helyen végzett, utóbbiban 8:56,37 időt úszva a 23. lett. Ezek az idők elmaradtak az akkori legjobbjaitól, így érthetően csalódottan nyilatkozott lapunknak a hazaérkezését követően.

Utólag kár rágódni, mégis csalódás volt számomra az olimpia.

– Hiába mondják, hogy „te voltál az egyetlen szabolcsi Szöulban”, meg „majd legközelebb”. Lehetne sorolni, hogy indulás előtt fájt a fülem, meg nem vittek el a közös balatonfűzfői edzőtáborba, de nem érdemes. Enélkül is meg kellett volna úszni a 8:45-öt, de most nem ment. Egyszerűen nagyon akartam, mégsem sikerült semmi – fogalmazott akkor.

200-ig együtt a nagymenőkkel

A játékokon három magyar úszónő vett részt, Egerszegi Krisztinát és Csépe Gabriellát elkísérte edzője, Judittal azonban nem volt ott Szűcs Csaba. Széchy Tamás jelölte ki neki az edzésidőpontokat meg a napirendet. Elmondása szerint hozzá szinte senki nem szólt. Kovácshegyi Ferenc edzőhöz volt beosztva, aki előírta, hogy a tréningeken mit csináljon.

– Ennek ellenére az utolsó két napon nagyon jól éreztem magam.

400 gyorson is szerettem volna megmutatni, hogy ebben a számban is képes vagyok nemzetközi szint elérésére.

– Mikor beugrottam a vízbe, elszállt minden erőm és ezzel a reményem is a fináléba való jutásra – mondta 1988. október 17-én. Kedvenc számában, a 800 gyorson legjobb idejével döntőt úszhatott volna, azonban ettől jócskán elmaradt.

Akkor így értékelte a történteket: – 200-ig még együtt voltam a két nagymenővel, az amerikai Evansszel és az NDK-beli Strausszal, aztán teljesen elgyengültem. Akkor hiába is jeleztek volna, hogy erősítsek bele, képtelen lettem volna rá. Ilyenkor az ember várja, hogy véleményt mondjanak a versenyzéséről, netán jól ledorongolják, de csak annyit szóltak, hogy öltözz fel, mert megyünk a szálláshelyre. Osváth Sámuel, az úszószövetség főtitkára jegyezte meg, hogy menedzselési szándékkal hoztak ki, majd a következő olimpián javítok.

Kiemelkedő állóképesség

– Judit egészen kicsi korától nagyon kitartóan és szorgalmasan edzett. Elsősorban a hosszabb távokon volt jó, mert az állóképessége kiemelkedett korosztályából. Tehetsége már korán megmutatkozott, a 1986-os bukaresti Ifjúsági Barátság Versenyen ezüstérmet nyert egy NDK-s lány mögött, a következő évben a strasbourgi felnőtt Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett, a női úszószakág egyetlen érmét nyerve ezzel.

Az olimpia évében országos csúcsot úszott, azzal az idejével 800-on döntőt jutott volna.

– Abban az időben az úszás nagyon fővároscentrikus volt, jóval szerényebb körülmények között készültünk, mint a pestiek, vidékről csak elvétve lehetett a legjobbak közé kerülni. Sajnos Juditot nagyon magára hagyták Szöulban, és ezzel szinte gyerekként nem tudott megbirkózni – fogalmazott akkori edzője, Szűcs Csaba.

BB

A szöuli magyar dobogósok

Olimpiai bajnokok

Sike András (birkózás, szabadfogás, 57 kg), Gyulai Zsolt (kajak egyes, 500 m), férfi kajak négyes, 1000 m (Gyulai Zsolt, Csipes Ferenc, Hódosi Sándor, Ábrahám Attila), Martinek János (öttusa, egyéni), férfi öttusa-válogatott (Martinek János, Mizsér Attila, Fábián László), Borkai Zsolt (torna, lólengés), Szabó József (úszás, 200 m mell), Darnyi Tamás (úszás, 200 és 400 m vegyes), Egerszegi Krisztina (úszás, 200 hát), férfi kardcsapat (Nébald György, Szabó Bence, Bujdosó Imre, Gedővári Imre, Csongrádi László)

Ezüstérmesek

Komáromi Tibor (birkózás, kötöttfogás, 82 kg), női kajak négyes, 500 m (Géczi Erika, Mészáros Éva, Rakusz Éva, Kőbán Rita), Messzi István (súlyemelés, 82.5 kg), Jacsó József (súlyemelés, 110 kg), Güttler Károly (úszás, 100 m mell), Egerszegi Krisztina (úszás, 100 m hát)

Bronzérmesek

Isaszegi Róbert (ökölvívás, papírsúly), Ábrahám Attila, Csipes Ferenc (férfi kajak kettes, 500 m), Kovács Zoltán (sportlövészet, gyorstüzelő pisztoly), Záhonyi Attila (sportlövészet, fekvő sportpuska), férfi tőrcsapat (Érsek Zsolt, Szekeres Pál, Szelei István, Busa István, Gátai Róbert), női tőrcsapat (Jánosi Zsuzsa, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsa, Tuschák Katalin, Kovács Edit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában