múltidéző

2020.05.14. 09:24

Kopogtak, majd átlépték az élvonal kapuját a kisvárdai kézisek

A sorsdöntő mérkőzésre ugyanolyan menetrend szerint készültek, de érezhető volt a feszültség és a várakozás.

A kisvárdai csapat 2016-ban az utolsó fordulóban nyerte meg az NB I/B-s bajnokságot

Fotó: KM-archív

A kisvárdai női kézilabdacsapat az 1990-es években stabil tagja volt a női élvonal mezőnyének, egy alkalommal még a nemzetközi porondon is megmutatták magukat. Az 1998/99-es szezonban azonban csupán a 12. helyen végeztek, így az utolsó helyezett miskolci csapattal karöltve búcsúztak az élvonaltól.

Közel két évtizedig az NB I/B és az NB II. között ingázott a csapat, aztán a 2015/16-os kiírásban Dévényi János vezetésével a Füzesabony mögött 2. helyen végeztek az NB II. Észak-keleti csoportjában. A Magyar Kézilabda Szövetség felkérésére indultak el az NB I/B-ben, amelyet nem kis meglepetésre újoncként meg is nyertek, így a szabolcsi városnak negyedik éve ismét NB I.-es csapata van.

Az utolsó forduló döntött

A 2015/16-os NB I/B-s szezonnak Rácz Sándor vezetésével vágott neki a csapat, nem is rossz előjelekkel. A várdaiak a felkészülési időszak tíz meccséből hatot megnyertek, és egy döntetlen mellett csak hármat veszítettek el.

– Hatfelől összeverbuválódott csapattal vágtunk neki a bajnokságnak, a felkészülési tornákon olykor már megmutattuk oroszlánkörmeinket, kíváncsian vártam, hogy a bajnokságban mire megyünk. Egy biztos, elszántak és lelkesek voltunk, a munkára nagyon nyitott társasággal kezdtem el dolgozni, de az összeszokottság terén még volt hová előrelépnünk – mondta Rácz Sándor, aki már korábban is ült a Kisvárda padján.

A rajt remekül sikerült, hiszen a nyitómérkőzésen az előző kiírás második helyezett Kecskemét ellen a sírból, kilencgólos hátrányból hozták vissza döntetlenre a mérkőzést, a következő hat találkozójukon pedig győztesen hagyták el a játékteret.

November közepén azonban Kispesten kikaptak, de csak három góllal, aminek később még jelentősége lesz.

A megtorpanást követően újra jöttek a sikerek, a Szent István SE és az Eger ellen viszont csak döntetlenre végeztek Gidaiék. A bajnokság hajrájára világossá vált, hogy bizony még a feljutás sem lehetetlen, a Kisvárda mellett a Kispest és az Eger volt még versenyben a bajnoki címért. Botlott mindkét rivális, és áprilisban Rácz Sándor csapata is kikapott hazai pályán az erősebbik szegedi gárdától. Majd a hónap közepén hat góllal verték a Kispestet, így a végelszámolásnál azonos pontszám esetén előnyük volt a fővárosiakkal szemben.

– Egy góllal kikaptunk a Szeged KKSE-től, és már csak hat forduló volt hátra.

Ekkor már a bajnokság megnyerése volt a cél, így a hátralévő meccseken nem hibázhattunk, ez óriási terhet rakott edzőkre és játékosokra egyaránt, a lányok azonban felnőttek a feladathoz.

– Az abszolút bajnokesélyes Eger pedig nem bírta a nyomást, és egymás után két meccsét is elveszítette – elevenítette fel az eseményeket Rácz Sándor.

A mindent eldöntő Eger elleni találkozóra 2016. május 14-én került sor, de akkor még háromesélyes volt a befutó.

A képlet „egyszerű” volt: bajnok a Kisvárda, ha legyőzi a bajnokságot addig végig vezető hevesieket. Első helyen végez az Eger, ha nyer vagy döntetlent játszik Kisvárdán, és a Kispest nem nyer a K. Szeged SE otthonában. A Kispest ér révbe, ha sikerrel jár Szegeden, és Kisvárdán döntetlen születik.

A házi góllövőlistát 114 találattal vezető Lévai Zsófia a sorsdöntő találkozó előtt elszántan nyilatkozott lapunknak.

Most már szeretnénk megragadni az esélyt, de fontos, hogy ne görcsöljünk rá a mérkőzésre.

– Ugyanolyan menetrend szerint készülünk, mint a korábbi hetekben, persze az érezhető, hogy nagyobb a feszültség és a várakozás. A győzelemhez nem kell más, mint az, hogy saját tudásunk szerint játsszunk. Ha ezt megtesszük, nem lehet gond.

Elszántak voltak

– A taktikai jellegű felkészítés mellett a héten spannoltam a lelkeket is rendesen, és úgy fogalmaztam a csapat előtt, megérkeztünk az élvonal kapujához, amelyen már kopogtatunk is. A kérdésemre, hogy ki akar rajta belépni, szinte mindenki igennel felelt, tehát elszánt a csapat.

Nagy esély előtt állunk, a város és a megye életében sem mindennapos, hogy labdajátéksportban az élvonalba jutás küszöbéhez érkezik egy csapat

– fogalmazott a mérkőzés előtt Rácz Sándor.

A mérkőzés napján zsúfolásig megtelt a kisvárdai sportcsarnok, és a lelkes szurkolók azt láthatták, hogy a hazaiak a 13 gólig jutó Marija Gedroit vezetésével megnyerték a mérkőzést, és a másnapi Kispest-mérkőzés eredményétől függetlenül az első helyen végeztek.

A litván légiós mellett Héjjas Tímea volt a csapat második legeredményesebb játékosa öt találattal.

– Frissek még az emlékek, hiszen két hete néztem újra a mérkőzést.

Nagyon akartuk azt a bajnoki címet, mindenki odatette magát azon a meccsen, óriási hangulat volt a csarnokban.

– Nagy fordulatok voltak a mérkőzésen, Marija pedig ihletett állapotban játszott, szinte minden lövése góllal végződött, egy idő után külön őrzőt is kapott. A félidőre előnnyel vonultunk, talán már el is hittük, hogy megvan a meccs, fordulás után azonban fordított az Eger, de végül felül tudtunk kerekedni rajtuk. Nekem külön motivációt jelentett, hogy az előző szezont Egerben töltöttem, így volt csapatom ellen kettőzött akarattal küzdöttem – emlékezett Héjjas Tímea.

A kisvárdai csapat élvonalbeli szereplését már új névvel (Kisvárda Master Good SE) és Kovács Péter vezetésével kezdte meg.

BB

Jegyzőkönyv

NBI. B, női Keleti csoport, 26. forduló

Kisvárdal KC–Egri Eszterházy KFSC

30–25(17–13)

Kisvárda, 800 néző, v.: Kékes Cs., Kékes P. Kisvárda: Scholtz – Vukojevic 3, Lévai 3, Bízik B. 1, Tarjányi 4, Gedroit 13/3, Komsa 1. Csere: Puscas, Szabó V. (kapusok), Héjjas 5, Dudás G„ Gidai, Csibulenko. Edző: Rácz Sándor. Kiállítások: 10, illetve 6 perc. Hétméteresek: 3/3, illetve 5/3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában