Sydney 2000

2020.05.11. 08:07

Súlyemelőink betliztek a kenguruk földjén

Négy sportoló képviselte megyénket az ausztráliai olimpián.

Kelet-Magyarország, 2000. szeptember (60. évfolyam, 205-230. szám)

Forrás: KM-archív

Magyarországot a Sydney-ben megrendezett 2000-es nyári olimpiai játékokon 23 sportágban 178 sportoló képviselte, versenyzőink összesen 17 érmet szereztek. Megyénk színeiben négy sportoló: Farkas Zoltán, Tamtom Péter, Popa Adrián súlyemelők és Gyulai Miklós atléta küzdött a minél jobb helyezésért. A versenyzők mellett a Jósa András-kórház sürgősségi osztályának vezetője, a két éve elhunyt dr. Pikó Károly az atléták, a triatlonozók és a kerékpározók csapatorvosaként vett részt a játékokon, Glück­mann Pál pedig az NYVSC vezetőedzőjeként kísérte el a nyírségi erősembereket.

Fotó: KM-archív

Téli után nyári

Gyulai Miklós sprinter 1994-ben Lillehammerben a kettes bobban rajtolt, 1998-ban Naganóban pedig a négyes egységbe ült be. Közben a rekortánpályán is hasznosította gyorsaságát, és mivel egyre jobb eredményeket ért el, a sydney-i olimpia is képbe került. A 4x100 méteres Kovács Viktor, Pauer Géza, Babály László, Gyulai Miklós összetételű váltó befutó embereként számítottak rá. Gyulai a magyar sport történetének első versenyzője, aki téli és nyári olimpián is indult.

– Mit ne mondjak, amikor hat éve beültem a bobba, nem gondoltam, hogy valaha a nyári játékokon is versenyezni fogok – mondta akkor Gyulai Miklós. – Lillehammerben azonban magával ragadott az olimpiai hangulat, és mivel tudtam, hogy a nyári játékok még nagyobb „durranásnak” számít, elhatároztam, hogy komolyabban veszem az atlétikát.

A magyar kvartett annak ellenére, hogy minden váltása jól sikerült, a 39.52 másodperces eredményével csak a 21. helyen végzett, így nem jutott a 16-os elődöntőbe.

A négy évvel korábbi atlantai olimpián kitettek magukért a nyíregyházi súlyemelők, Feri Attila bronzérmet nyert, míg Popa Adrián az ötödik helyen végzett. Glück­mann Pál tanítványai szereplését ezúttal nem kísérte szerencse, elmaradtak a várakozásoktól, pedig az olimpiát megelőző két hetet malajziai edzőtáborban töltötték Farkas Zoltánék.

Glückmann Pál az elutazás előtt beszélt elvárásairól.

– Együtt állapítjuk majd meg a kezdősúlyokat, amelyeknél kockáztatni sem szabad. Ám alacsonyan kezdeni éppen olyan hibás lehet. A bemelegítéseknél már érezni lehet az aznapi formát, és akkor derülhet ki igazán, hogy mennyivel kell kezdeni. Farkastól 300, Popától 355, Tamtomtól pedig 405 kiló körüli eredménnyel már elégedett lennék.

Bosszantó sérülés

A 62 kg-os Farkas is megosztotta elképzeléseit lapunk olvasóival.

– Edzésen már csináltam 302 kilókat, úgy vélem, az országos csúccsal sikerülhetne jó helyezést elérni. Ez természetesen attól is függ, hogy a riválisok, a többiek mire lesznek képesek. Atlantában nyolcadik voltam, most legalább hetedik szeretnék lenni.

Farkas végül 132,5 kg-os szakítással és 155 kg-os lökéssel a 10. helyen végzett. A második olimpiáján részt vevő 77 kg-os súlycsoportban induló Popa Adrián elindulás előtt arról beszélt, hogy ő nem helyezésekben gondolkozik.

– Én már megtanultam: nem a helyezésben kell gondolkodni, mert bármennyire is ezt jegyzik leginkább az emberek, ennél számomra sokkal lényegesebb, hogy hozzam magam. Azaz, teljesítsem az általam és az edzők által remélt súlyt.

Popa egy sérülés miatt dobogóra sem tudott állni. Fazekas Endre szövetségi kapitány ekképpen tájékoztatta az MTI-t a történtekről.

– Popa Európa-bajnokságon szerzett sérülése újult ki a bemelegítés alatt, vagyis: továbbszakadt az izom. Adrián menni tud, de ha behajlítja a lábát, nem tud felállni. Nagyon bosszantó a dolog, mert ahogy nézem az eredményeket, akár meg is nyerhette volna a B csoport versenyét.

Ezzel azonban nem ért véget súlyemelőink vesszőfutása. A 105 kg-osok B csoportjában Tamtom Péter szakításban a kezdősúlyán (175 kg) maradt, lökésben két érvénytelen kísérlete volt 215 kilón, harmadszorra pedig már ki sem jött a dobogóra.

A sydney-i olimpia magyar dobogósai

Aranyérmes: férfi kajak kettes, 500 m (Kammerer Zoltán, Storcz Botond), férfi kajak négyes, 1000 m (Horváth Gábor, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos), férfi kenu kettes, 500 méter (Novák Ferenc, Pulai Imre), Kolonics György (kenu egyes, 500 m), Csollány Szilveszter (torna, gyűrű), férfi vízilabda-válogatott (Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Vári Attila), Kovács Ágnes (úszás, 200 mell), Nagy Tímea (vívás, női párbajtőr)ű

Ezüstérmes: Bárdosi Sándor (birkózás, kötöttfogás, 85 kg), női kajak kettes, 500 m (Kovács Katalin, Szabó Szilvia), női kajak négyes, 500 m (Kovács Katalin, Kőbán Rita, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet), női kézilabda-válogatott (Balogh Beatrix, Deli Rita, Farkas Andrea, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Simics Judit, Siti Eszter), Balogh Gábor (öttusa), Márkus Erzsébet (súlyemelés, 69 kg)

Bronzérmes: férfi kajak kettes, 1000 m (Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián), Erdei Zsolt (ökölvívás, középsúly), Igaly Diána (lövészet, skeet)

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában